Binnenland

Godett tekent overdracht niet

De demissionaire Antilliaanse premier Mirna Louisa-Godett weigert het document te tekenen waarmee Etienne Ys als haar opvolger wordt benoemd. Gouverneur Goedgedrag heeft het kabinet-Ys II donderdag in Willemstad beëdigd.

ANP
4 June 2004 08:40Gewijzigd op 14 November 2020 01:17

De beëdiging kon, ondanks de weigering van de vertrekkende premier, toch doorgang vinden. Vice-premier Errol Cova was wel bereid het landsbesluit te ondertekenen.

Volgens de wet moet de scheidende premier bij het aantreden van de nieuwe regering de benoeming van de nieuwe minister-president ondertekenen. Deze tekent vervolgens het ontslagbesluit van zijn voorganger. Om dit te ontlopen, is Louisa-Godett woensdagavond naar het buitenland vertrokken. Ze wilde het besluit niet tekenen, omdat ze niet wil meewerken aan het in het zadel helpen van de regering-Ys.

De beëdiging verliep verder zonder problemen. De nieuwe premier Ys (42), die van mei 2002 tot mei 2003 ook al premier was van de Antillen, kondigde aan dat er heel wat zaken gaan veranderen ten opzichte van de afgelopen tien maanden dat het kabinet-Godett aan de macht was. Hij wees erop dat de partijen een commissie voortgangsbewaking hebben ingesteld, een unicum in de Nederlandse Antillen.

De commissie gaat de uitvoering van het regeerprogramma, het zogeheten urgentieakkoord, nauwgezet volgen en onafhankelijk rapporteren over de voortgang. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van onder meer de Centrale Bank, de Stichting Overheidsaccountants Bureau (SOAB) en de directies Financiën, Economische Zaken en Juridische Zaken. De rapportage van de commissie wordt gestuurd aan de ministerraad, de Staten (het parlement) en de sociale partners, zoals de vakbonden en het bedrijfsleven.

„Het is voor het eerst dat we ons zo kwetsbaar opstellen tegenover het volk. We gunnen het publiek een kijkje in de keuken zou je kunnen zeggen”, aldus Ys. „Men kan zo zelf oordelen of we het goed doen. Dit is in de eerste plaats bedoeld het tot het nulpunt gedaalde vertrouwen in de politiek te herstellen, maar het dient ook nog een ander doel. Het is tegelijkertijd een manier om de bevolking, de sociale partners, maar ook Nederland te doordringen van de noodzaak van gedeelde verantwoordelijkheid”, zegt Ys.

„Oftewel, men moet de problemen niet afschuiven op de politiek, maar inzien dat het ons allemaal aangaat. Dat iedereen kan meedenken en meehelpen aan het oplossen van de grote problemen, zoals de armoede en de criminaliteit, waar de Antillen mee worstelen”, aldus de nieuwe minister-president donderdag na zijn beëdiging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer