Ewout Kieckens schrijft eigenzinnige reisgids voor Rome en omstreken
Rome zien en dan? De rest van Lazio natuurlijk! Want Rome staat niet op zichzelf. Meer nog dan andere stadstaten als Genua, Florence, Milaan of Venetië heeft de eigen regio de ontwikkeling van Rome beïnvloed. Omgekeerd heeft Lazio –het land van de Latijnen– van de rijkdom en cultuur van Rome geprofiteerd.
Het gaat de journalist Ewout Kieckens, die al vijftien jaar in Rome –dus in Lazio– woont, aan het hart dat de regio zo onbekend is gebleven. Een onterechte witte vlek onder Nederlanders en Vlamingen. „Er is eigenlijk geen andere landstreek in Italië met zo’n gevarieerd landschap en zo’n rijke geschiedenis, die nauwelijks in een boek is te vatten.”
Vervolgens ziet Kieckens kans om die rijke geschiedenis achter in het boek ”Lazio en het beste van Rome” samen te vatten in welgeteld twee bladzijden. Hij geeft in een oogwenk een totaaloverzicht. Dat de Latijnen zich al in 1100 v. Chr. nestelen aan de rivier de Tiber. Hoe zo’n 350 jaar later Rome als nederzetting ontstaat, de Etrusken het veld moeten ruimen en het kleine Rome uitgroeit tot een machtig rijk. Dat Lazio vervolgens ten prooi valt aan de barbaren, ondanks de steeds belangrijker positie van de paus en de toenemende invloed van de keizer.
De sprong van de Investituurstrijd (11e en 12e eeuw) naar de renaissance is een kleine. Het onderlinge gekissebis tussen de stadstaten met hun regerende families als De Medici, Borgia en Delle Rovere en de enorme productie van topkunst, het krijgt allemaal een plaatsje op de twee bladzijden. En verder komt in de afzonderlijke hoofdstukken de historie van het gebied volop aan de orde, maar dan vooral in de lokale context.
Eigenzinnig
Het boek heeft een wat eigenzinnige opzet. De tien hoofdstukken zijn eigenlijk tien routes door het gebied, de meeste tussen de 100 en 200 kilometer lang. De elfde route gaat door Rome, waarbij plaatsen worden bezocht die ook iets vertellen over het omliggende Lazio. De volgorde waarin de routes afgelegd worden is vrij. De routebeschrijving staat kort vermeld in een apart kader. Elk hoofdstuk eindigt met een puntsgewijze opsomming van wat te zien en te beleven valt onderweg, aan te raden restaurants, goede slaapgelegenheden en andere ideeën voor de reiziger.
De beschrijving bestaat meer uit een lopend verhaal. Kieckens neemt zijn lezers mee naar de meest uiteenlopende plaatsen in Lazio; van de tuinen van Ninfa tot de warmwaterbronnen van Bagnaccio, van de olijvenoogst in Farfa tot de haven van Terracina. En van het naaiatelier Massoli, waar naaisters worden klaargestoomd voor een baan bij modehuis Fendi, tot een kanotocht over de Cavata.
Kieckens is specialist op het gebied van films die in het verleden in Italië zijn opgenomen. Hij verwijst er af en toe naar. Niet iedereen zal dan direct doorhebben waarover het gaat. Het doet verder geen afbreuk aan de leesbaarheid van het boek.
”Lazio en het beste van Rome” maakt deel uit van de serie ”Het mooiste van Italië”, waarbij de verschillende ‘provincies’ worden behandeld.
Sommige bezienswaardigheden kunnen de RD-lezer bekend voorkomen. Kieckens schreef er eerst een verhaal over voor deze krant. De Etruskische stad Vulci bijvoorbeeld. Dat boek, zo dacht hij, zou later wel komen. En zo is het ook.
Boekgegevens
”Lazio en het beste van Rome”, Ewout Kieckens; uitg. Edicola Publishing, Deventer, 2017; ISBN 978 94 92500 17 5; 160 blz.; € 19,95.