Binnenland

Expo over vrijheid van onderwijs

Het begrip vrijheid van onderwijs, dat betekent dat de overheid scholen van verschillende signatuur gelijk behandelt, bestaat honderd jaar. Museum Het Hof van Nederland en het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht vieren dat vanaf 7 september samen met een tentoonstelling.

ANP
4 September 2017 07:44Gewijzigd op 16 November 2020 11:22

Nederland heeft, behalve openbaar onderwijs ook scholen die vanuit een godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging onderwijzen. Bovendien mag elke school zelf uitmaken volgens welke methode wordt onderwezen. „Daarmee hebben scholen, leraren en ouders in ons land een enorme keuzevrijheid. Dat lijkt een vanzelfsprekend recht, maar tot op de dag bron van menige discussie”, aldus de initiatiefnemers. Er doen zich nogal eens netelige kwesties voor, doordat discriminatie verboden is, maar bepaalde scholen ook niet zomaar bepaalde uitingen of levenstijlen willen accepteren.

De expositie omvat tien ‘eilanden’ waarop telkens een persoon wordt geportretteerd, zoals iemand die rooms-katholiek onderwijs volgde en iemand die op een islamistische school zat, maar ook iemand die onderwijs kreeg volgens de methode van Kees Boeke, door oud-leerlinge prinses Margiet ooit beschreven als „zo’n school waar alles anders en nieuw moest en waar we dus absoluut niets leerden. Want het moest allemaal heel creatief zijn en vooral geen discipline en allemaal van dat soort dingen. Wij moesten op paardendekens liggen na de lunch en dan naar Bach luisteren.”

Met de eilanden komen alle in Nederland erkende richtingen aan bod en ook alle decennia van de afgelopen eeuw.

Het is nog niet bekend hoelang de tentoonstelling zal lopen, maar ze gaat in ieder geval de hele winter duren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer