Australië scherpt antiterrorisme wetten aan
Australië heeft haar wetgeving op het gebied van terreurbestrijding verhard nadat een terreurverdachte woensdag op borgtocht is vrijgelaten. De verdachte, Belal Khazaal, werd verdacht van het aanzetten tot een jihad (heilige oorlog).
De bevolking van Australië reageerde hevig verontwaardigd op de uitspraak. De premier van New South Wales, de deelstaat waarin Khazaal werd berecht, heeft aangekondigd het onmogelijk te willen maken terreurverdachten op borgtocht vrij te laten. Procureur–generaal Philip Ruddock wil voorkomen dat ook in andere staten terreurverdachten op borgtocht vrijkomen. Ook wil hij een nieuwe wet indienen, die ervoor moet zorgen dat voor terrorisme veroordeelde gevangenen niet vroegtijdig vrijkomen.
Jack Roche, de eerste verdachte die in Australië werd veroordeeld op verdenking van terrorisme, zou onder de huidige wetgeving al na drie jaar vrij kunnen komen. Hij was van plan de Israëlische ambassade op te blazen.
Vorig jaar werden de Australische antiterreurwetten al aangescherpt. De autoriteiten kregen het recht terreurverdachten maximaal zeven dagen vast te houden zonder hen voor te geleiden. Vorige week volgde een nieuwe ronde aanscherpingen. Ruddock introduceerde nieuwe wetten, die de overheid meer vrijheid moet geven in het aftappen van telefoons en het controleren van e–mail en voicemails.
Chris Murphy, de advocaat van Khazaal, beschuldigt de regering ervan stemmen te willen winnen voor de aanstaande verkiezingen. „Harde maatregelen tegen moslims worden wellicht beloont met meer stemmen", zo stelt hij. Strafrechtspecialist Pauline Wright meent dat de regering te haastig te werk gaat, en verwacht daardoor ernstige fouten.
Het Openbaar Ministerie zal de beslissing van de rechtbank van New South Wales aanvechten. Als Khazaal wordt veroordeeld, kan hij tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen.