Grote verschillen in opbrengst oud muntgeld–actie
Gulle gevers die in 2002 hun oude muntgeld in de collectebakken van Eurocollecte hebben gestopt komen bedrogen uit. Van de totale opbrengst is 52 procent bij de goede doelen terecht gekomen. Bij partnerorganisatie Coins for Care was dat 96 procent. Dat heeft woordvoerster E. Jacobs van Coins for Care gezegd nadat het Radio 1–programma De Ochtenden donderdag aandacht had besteed aan het onderwerp.
Coins for Care heeft samen met Eurocollecte actie gevoerd voor de inzameling van oud muntgeld dat na de komst van de euro waardeloos zou worden. Coins for Care ging een samenwerking aan met Eurocollecte met als doel zo veel mogelijk geld op te halen voor 118 goede doelen, variërend van het Wereldnatuurfonds tot Cliniclowns. Eurocollecte zamelde in door middel van collectes en bij banken, Coins for Care deed dat voornamelijk bij winkels en tankstations.
„Ik heb anderhalf jaar lang uitgezocht hoe we het geld zo goedkoop mogelijk konden inzamelen en verwerken. Voor veel kosten hebben we sponsors gevonden", aldus Jacobs. Coins for Care werkte bijvoorbeeld alleen met vrijwilligers en sloot een zeer voordelig contract met het Britse bureau Coinco voor de verwerking. Eurocollecte zou volgens Jacobs mee kunnen liften op deze goede deal, maar besloot zelf het wiel uit te vinden.
Eurocollecte haalde in totaal 13,1 miljoen euro op, waarvan 48 procent op is gegaan aan kosten zoals onder meer een kantoor en personeel. Coins for Care zamelde 3,5 miljoen euro in, maar was slechts 4 procent kwijt aan kosten.
Voorzitter P. Nouwen van Eurocollecte vindt niet dat zijn organisatie te veel geld heeft uitgegeven aan eigen kosten. „Alle opgehaalde muntjes moesten gesplitst worden en vervolgens vervoerd naar de nationale bank in het land van herkomst. Dat kost een hoop geld."
Volgens Nouwen kreeg Eurocollecte geen voordelig contract bij Coinco, zoals Coins for Care, „waarschijnlijk omdat wij zulke grote hoeveelheden muntjes hadden". Volgens Jacobs heeft Eurocollecte gewoon te lang gewacht. Uiteindelijk heeft Eurocollecte het geld laten sorteren, tellen en vervoeren door de Koninklijke Nederlandse Munt.
Het bestuur van Eurocollecte heeft zich overigens onbetaald ingezet. De directie werd wel betaald, maar die is volgens Nouwen in 2001 ontslagen „toen bleek dat het allemaal niet zo goed liep".
Coins for Care vindt het jammer dat de goede doelen minder geld hebben gekregen uit de gezamenlijke actie dan mogelijk was geweest. „De verwijten van Coins for Care vind ik onjuist. Iedereen mag onze boeken inkijken, het is allemaal verantwoord. Bovendien hebben wij toch ruim 7 miljoen euro naar de goede doelen kunnen brengen. Het alternatief was helemaal geen actie", aldus Nouwen.