SGP worstelt met gebruik radio en tv
Moet de SGP haar beleid ten aanzien van het gebruik van radio en televisie herzien? De theorie staat in veel gevallen haaks op de gegroeide praktijk. De meningen over een mogelijke herziening van het beleid staan ook haaks op elkaar, zo bleek woensdagavond tijdens een derde en laatste studium-generale dat de SGP-jongeren over dit thema in Utrecht organiseerden.
Volgens een richtlijn van het SGP-hoofdbestuur uit 1994 mogen staatkundig gereformeerde politici in principe de audiovisuele media niet te woord staan. In de richtlijn wordt een onderscheid gemaakt tussen een actieve en een passieve benadering. Een actieve benadering is ongewenst, maar als SGP’ers onverwacht een microfoon onder hun neus krijgen en worden geconfronteerd met een televisiecamera, hoeven ze hun hoofd niet af te wenden.
In de praktijk gaat het vaak anders. SGP-Tweede-Kamerleden schromen niet om afspraken te maken met radio- en televisiejournalisten en in voorkomende gevallen zelfs naar de studio in Den Haag of Hilversum af te reizen.
Piet de Jong, politiek redacteur van het Nederlands Dagblad, gaf gisteravond een aantal sprekende voorbeelden. SGP-kamerlid Van der Staaij verleent regelmatig medewerking aan het NCRV-radioprogramma Het Kamerdebat. SGP-fractievoorzitter Van der Vlies gaf tijdens de verkiezingscampagne van 2002 een 2,5 uur durend interview met de cultuurhistoricus Thomas von der Dunk, dat via internet was te zien.
De Jong vindt het onderscheid tussen actief en passief niet meer van deze tijd. „Wat er nu gebeurt, is in feite een gedoogbeleid en dat moet de SGP niet willen. Ik vind dat de partijleider op dit punt leiding moet geven aan de partij. In ieder geval moet de partij de zendtijd voor politieke partijen gaan gebruiken.” De redacteur wees erop dat uit onderzoek van de SGP-jongeren zelf is gebleken dat bijna 60 procent van de eigen aanhang wil dat de SGP radio en televisie actief gaat gebruiken. Onder jonge SGP-stemmers bedraagt dit percentage zelfs meer dan 75 procent.
Ds. A. A. Egas, christelijk gereformeerd predikant in Urk, verdedigde woensdag het officiële partijstandpunt. Als predikant en in zijn vorige functie als raadslid en wethouder in Werkendam heeft hij regelmatig interviews gegeven aan radio en televisie, maar hij weigerde altijd naar studio’s af te reizen of aan huis afspraken te maken.
Volgens de predikant zijn de meeste media niet bereid om de bijbelse boodschap duidelijk voor het voetlicht te brengen. „De televisie is een instrument in de handen van satan. Dat geldt ook voor veel geschreven media.”
Ds. Egas trok vanuit de Bijbel een aantal lijnen door. „Het bijbelwoord „Gij geheel anders”, geldt ook voor de benadering van radio en televisie. In de brief van de apostel Judas staat dat we ook de rok moeten haten die van het vlees besmet is. In Handelingen 16 legt de apostel Paulus een vrouw met een waarzeggende geest, die Paulus en zijn knechten op zich correct aanprees als dienaren van God, het zwijgen op.”
De predikant vindt dat SGP-politici gewoon hun werk moeten doen en de voorstellen die ze onder ogen krijgen, moeten toetsen aan Gods Woord. „Daniël wandelde onberispelijk, en dat was in het grote rijk overal bekend.” De berichten over onjuist declarerende europarlementariërs breken volgens de dominee meer af dan duizend tv-programma’s die de SGP negatief neerzetten.
Tijdens de forumdiscussie kreeg niet De Jong, maar ds. Egas de meeste kritische vragen. Volgens een aantal aanwezigen kun je best televisie uit je huiskamer weren en toch via interviews en zendtijd voor politieke partijen proberen partijstandpunten naar buiten te brengen.
De voorlichter van de SGP-fractie in de Tweede Kamer, Menno de Bruyne, die ook deelnam aan het forum, benadrukte dat de televisie eigenlijk het enige medium is om het grote publiek te bereiken. Volgens hem heeft de SGP de plicht „om uit de schulp te kruipen en als dat mogelijk is de vooroordelen die er leven over de partij, weg te nemen. Zo heeft de fractie erin toegestemd dat tijdens een vorige verkiezingscampagne een ploeg van het televisieprogramma NOVA een dag optrok met de SGP-kamerfractie. Vooraf hadden we duidelijke afspraken gemaakt over wat wel en niet gefilmd mocht worden. Daar hebben ze zich aan gehouden. Over de uitzending waren we redelijk tevreden.”
De SGP-jongeren gaan met de resultaten van de lezingen aan de slag en zullen eind dit jaar of begin volgend jaar met een standpunt naar buiten komen. Dat duurt volgens een SGP-jongerenbestuurder zo lang omdat de jongeren niet willen dat er een wig wordt gedreven tussen SGP-hoofdbestuur en -jongerenorganisatie. De partijleiding heeft namelijk een commissie ingesteld die de theorie en de praktijk van het mediabeleid onderzoekt. Daarin zitten partijvoorzitter Kolijn, SGP-fractievoorzitter Van der Vlies en burgemeester Van Belzen. Binnenkort is er een overleg tussen de jongerenorganisatie en het SGP-hoofdbestuur over dit onderwerp.