„Ook grap met terreur wordt bestraft”
Het kan knap lastig worden voor de 22-jarige Brabander die is opgepakt in verband met de terreurdreiging bij de Maassilo in Rotterdam. Ook al zou de man balorig zijn geweest of als grap een dreigende tekst op internet hebben gezet, dan kom je daar niet zomaar mee weg. Als hij pech heeft, riskeert hij zeker twaalf weken cel. Dat zegt advocaat André Seebregts uit Rotterdam, die is gespecialiseerd in terrorismezaken.
De maatstaf voor een straf is volgens de advocaat dat de gedane actie redelijkerwijs kan worden opgevat als bedreiging. „Maar we weten niet wat de inhoud van de boodschap was waarop de veiligheidsdiensten aansloegen”, zegt Seebregts desgevraagd. Hij is niet zelf betrokken bij de kwestie.
In ieder geval werd het serieus genomen, want de Rotterdamse autoriteiten besloten woensdag een popconcert in de Maassilo in de stad af te blazen. De politie stond op scherp, een Spaanse chauffeur werd aangehouden en een groot onderzoek opgestart. Uren later werd de Brabander thuis in Zevenbergen door een arrestatieteam opgepakt.
De vraag is in hoeverre iemand deze commotie kan voorzien, stelt Seebregts. Dat kan voor de rechter reden zijn de straf te verzwaren. Vaak volgt na bedreiging een boete, als het de eerste keer gebeurt. Maar de lat ligt volgens de advocaat in deze tijden van terroristische aanslagen erg laag.
„Het Openbaar Ministerie treedt streng op en de rechters gaan daarin mee. Alles wordt nu zwaarder aangepakt”, zegt de advocaat. Zo kun je op vliegvelden geen begin van een grap over bommen maken en werd eens een jongen door een antiterreureenheid uit een trein gehaald die zich had opgesloten op het toilet. „Hij bleek gewoon geen kaartje te hebben.” Ook acties met zogenaamde poederbrieven, al waren ze duidelijk als grap bedoeld, zijn flink afgestraft volgens Seebregts, „al was het alleen maar om als afschrikwekkend voorbeeld te dienen”.
Op zich vindt hij de aanpak begrijpelijk, maar naar zijn mening bestaat het gevaar dat die te ver gaat.