Politiek

Van Dam: Geen compensatiefonds pluimveehouders

Het kabinet gaat niet meewerken aan een eventueel compensatiefonds, bedoeld om bonafide pluimveehouders die door de eiercrisis zijn getroffen, financieel bij te staan.

Redactie politiek
24 August 2017 16:08Gewijzigd op 16 November 2020 11:18
Staatssecretaris Van Dam. Beeld ANP, Jerry Lampen.
Staatssecretaris Van Dam. Beeld ANP, Jerry Lampen.

Dat zei staatssecretaris Van Dam (EZ) donderdag in het Kameroverleg over de fipronil-eieren. Verschillende fracties, waaronder SGP en 50PLUS, hadden op een dergelijke compensatiemogelijkheid aangedrongen.

Van Dam is echter bang voor precedentwerking. „Ook in andere sectoren kunnen bonafide bedrijven grote schade ondervinden door frauduleus handelen van collega’s. Dat behoort uiteindelijk tot het normale bedrijfsrisico. Als we als overheid zulke schade gaan vergoeden, is het einde zoek.”

De staatssecretaris somde vervolgens op wat het kabinet wél doet en gedaan heeft. Zo heeft Van Dam begin augustus met vertegenwoordigers van de sector en met banken gesproken. Dat heeft geleid tot allerlei afspraken, bijvoorbeeld dat getroffen bedrijven een jaar uitstel krijgen van het betalen van belastingen.

Volgens SGP-Kamerlid Bisschop hoeft het kabinet echter niet bang te zijn voor precedentwerking. „Als het zo is dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) fouten heeft gemaakt, is er een overheidsverantwoordelijkheid voor deze crisis. In dat geval mag en moet de overheid iets doen voor pluimveebedrijven die in deze crisis buiten hun schuld zijn meegezogen.”

Die argumentatielijn volgde ook Kamerlid Hiddema (FvD). Volgens hem zou uit het onderzoek dat oud-minister Sorgdrager gaat uitvoeren naar het ontstaan en verloop van de eiercrisis, best eens kunnen blijken dat de NVWA een en ander te verwijten valt. „Ik zou als kabinet met zo’n uitkomst alvast maar rekening houden.”

België

Een steunfonds voor bonafide pluimveebedrijven die door de crisis zijn getroffen, strijdt volgens Van Dam echter met „Europese staatssteunregelingen.” Bisschop betwijfelt dat. „Waarom kan het in België dan wel?”

CDA-Kamerlid Geurts verbaasde zich donderdag over het feit dat de NVWA in november 2016, toen het toezichtsorgaan twee tips binnenkreeg over mogelijk gebruik van fipronil in de kippenhouderij, geen waarschuwingssignaal gaf aan de pluimveesector. Het argument van de NVWA was dat dit niet kon, omdat inmiddels een strafrechtelijk onderzoek was gestart. Het vrijgeven van informatie kan in zo’n geval het strafrechtelijk onderzoek schaden.

Het CDA en ook andere fracties konden dit niet begrijpen. Geurts: „Men had dit signaal toch best in meer algemene bewoordingen bij het zelfcontrolesysteem van de pluimveehouderij neer kunnen leggen? Zo van: er is geen absoluut bewijs, maar we hebben aanwijzingen dat… enzovoort. En kijken jullie er ook eens naar?”

Van Dam zegde de Kamer donderdag toe dat hij met de sector, de NVWA en het openbaar ministerie in overleg zal treden om te bezien of dit in een vergelijkbaar geval in de toekomst inderdaad anders aangepakt kan worden.

Verder gaf de staatssecretaris aan dat door middel van waterstofperoxide besmette stallen effectief gereinigd kunnen worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer