Economie

Regeltjes bij vakantiewerk leveren ook geld op

Het is examentijd. Dat betekent dat er over enkele weken een grote stroom vakantiewerkers aan de slag gaat. Doel is om in korte tijd zo veel mogelijk geld te verdienen. Voor jongeren die een bijbaantje hebben of vakantiewerk gaan verrichten, is het van belang om rekening te houden met allerlei regels. Sommige kunnen geld kosten, andere leveren juist geld op.

Martien van der Zwan
3 June 2004 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 01:17
Vakantiewerkers zijn druk bezig om een cent bij te verdienen. Erg belangrijk is het dat ze rekening houden met allerlei regels. Naast rechten heeft de vakantiekracht ook plichten.
Vakantiewerkers zijn druk bezig om een cent bij te verdienen. Erg belangrijk is het dat ze rekening houden met allerlei regels. Naast rechten heeft de vakantiekracht ook plichten.

Allereerst krijgt een vakantiewerker te maken met een werkgever. Met hem spreekt hij duidelijk af wat zijn uurloon is en op welke tijden hij aan de slag gaat. De werkgever is verder verplicht om hem alle risico’s van het werk uit te leggen. Ook moet de werkgever aangeven wat hij eraan doet om risico’s zo veel mogelijk uit te sluiten en waar een vakantiekracht op moet letten. Als het goed is, staat dit allemaal op papier. Het is een zogeheten risico-inventarisatie en men doet er goed aan om hier kennis van te nemen. Verder moet de werkgever zorgen voor speciale veiligheidskleding of schoenen en helmen, als dat nodig is. De kosten hiervan komen voor rekening van de werkgever.

Naast rechten heeft de vakantiekracht ook plichten. Een werkgever mag van hem verwachten dat hij zich volledig inzet voor het bedrijf en de werkzaamheden accuraat uitvoert.

Een ander belangrijk aandachtspunt is uiteraard het loon. Vanaf het vijftiende tot het drieëntwintigste levensjaar mag iemand niet minder verdienen dan het minimumjeugdloon. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt het minimumjeugdloon twee keer per jaar vast, in januari en juli. Het is dus verstandig om voordat iemand aan de slag gaat, te checken of de baas ten minste het loon betaalt dat bij de leeftijd hoort. Daarnaast heeft ook een scholier met een bijbaantje recht op vakantiegeld. Dat is in principe 8 procent van het bruto jaarloon, tenzij daarover in de CAO of, als er geen CAO geldt, in de arbeidsvoorwaardenregeling van het bedrijf andere afspraken over zijn gemaakt.

Het vakantiegeld wordt in veel gevallen één keer per jaar uitbetaald, maar het kan ook zo zijn dat het toegevoegd wordt aan het uurloon. Wie alleen tijdens de schoolvakanties of voor enkele weken vakantiewerk verricht, moet erop letten dat in elk geval vakantiegeld wordt uitgekeerd als hij zijn bijbaan opzegt.

Vakantiewerkers die er na enkele weken achterkomen dat ze te weinig loon of vakantiegeld hebben ontvangen, kunnen dat bedrag bij de (ex-)werkgever terugvorderen. Daarom is het belangrijk om loonstrookjes te bewaren.

Een minder leuke kant is dat er over het verdiende loon ook belasting betaald moet worden. Deze wordt automatisch ingehouden op het loon. De Belastingdienst maakt het er niet gemakkelijker op door ervan uit te gaan dat iemand het hele jaar werkt, met het gevolg dat er meestal te veel wordt betaald. Wie in een jaar meer dan 11,80 euro te veel betaalt, kan dit door middel van een Tj-biljet terugvragen bij de Belastingdienst. Indien het loon per kwartaal minder dan circa 1400 euro is, hoeft er helemaal geen belasting te worden afgedragen. Om ervoor te zorgen dat er geen geld wordt ingehouden op het salaris valt er gebruik te maken van een speciale regeling voor studenten en scholieren. In dit geval moet samen met de werkgever ieder kwartaal een aanvraag worden ingediend bij de Belastingdienst.

Er blijft nog een belangrijk aandachtspunt over: de kinderbijslag. Jongeren mogen niet onbeperkt bijverdienen. Ook hier zijn weer allerlei regels voor. Verdient iemand in drie maanden netto meer dan 1175 euro dan krijgen zijn ouders of verzorgers geen kinderbijslag meer voor hem. Houd deze grens dus goed in de gaten. In de maanden juni, juli en augustus mag een jongere nog eens 1050 euro bijverdienen met z’n vakantiebaantje, zonder dat de kinderbijslag in gevaar komt. Let op: dit geldt alleen als hij dit baantje de rest van het jaar niet heeft.

Let er overigens op dat het werk dat wordt verricht legaal is. In dat geval betaalt de werkgever alle premies en belastingen en daardoor is de vakantiewerker verzekerd tegen ziekte en ongevallen. Bij zwart werk werkt men officieel niet eens, en als er iets gebeurt, bijvoorbeeld ziekte of een ongeval op het werk, heeft de werkende een probleem. Daarom is het aan te bevelen de werkgever om een contract te vragen waarin alle afspraken staan vermeld. Dit kan onduidelijkheden achteraf voorkomen.

voetnoot (u17(De auteur is werkzaam bij de RMU als manager communicatie & PR.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer