Buitenland

Nederlandse hulpverlener AzG gedood in Afghanistan

Een Nederlandse medewerker van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) is woensdag bij een aanslag in Afghanistan om het leven gekomen. Dat heeft de Nederlandse afdeling van de organisatie laten weten. Bij de aanslag, die is opgeëist door de voormalige machthebbers van het land, de Taliban, kwamen ook een Belgische vrouw, een Noorse man en twee Afghaanse mannen om het leven. Allen waren werkzaam voor AzG.

ANP
3 June 2004 07:45Gewijzigd op 14 November 2020 01:17
KABUL - De plaats waar de Nederlandse medewerker van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen woensdag om het leven kwam door een aanslag. Graphic ANP
KABUL - De plaats waar de Nederlandse medewerker van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen woensdag om het leven kwam door een aanslag. Graphic ANP

De daders namen de auto waarin de vijf hulpverleners zaten onder vuur in het dorp Khair Khana ongeveer 500 kilometer ten westen van Kabul. De plaats ligt in de provincie Badghis, in het noordwesten van het land. Volgens de Nederlandse afdeling van AzG was de Nederlander werkzaam als logisticus. De Belgische en de Noor werkten respectievelijk als projectcoördinator en arts. De twee Afghanen waren vertaler en chauffeur.

De AzG–medewerkers hielden zich op projectbasis bezig met het begeleiden van zwangere vrouwen en de hulp aan pasgeboren kinderen. Ook behandelde het team patiënten met tuberculose. „Voor dat werk moesten ze vaak naar afgelegen dorpen", aldus een woordvoerster van AzG.

De lichamen van de slachtoffers zijn overgebracht naar de basis van de hulporganisatie in Khair Khana. Over de toedracht van het incident is nog niets bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde woensdagavond de betrokkenheid van de Nederlandse hulpverlener.

AzG houdt voortdurend contact met Afghanistan, maar veel is nog onduidelijk. Zo is nog onbekend waar naartoe het team onderweg was. AzG heeft een groot aantal hulpverleners in Afghanistan, ook zijn er meerdere Nederlanders namens de organisatie in het land. Alle hulpverleners die voor de Nederlandse tak van AzG in Afghanistan werken, zijn door de organisatie opgeroepen om naar Kabul te komen voor overleg. „We willen met elkaar bespreken wat er is gebeurd om te bepalen hoe we nu verder moeten", aldus de woordvoerster. In totaal werken er ongeveer dertig mensen van verschillende nationaliteiten voor de Nederlandse tak van AzG in het land.

Over de identiteit van het Nederlandse slachtoffer doet AzG nog geen mededelingen. Zijn familie is woensdagavond van zijn overlijden op de hoogte gebracht.

Taliban–woordvoerder Abdul Latif Hakimi verklaarde woensdag tegen de Britse omroep BBC dat de opstandelingen bij de aanslag ook een politieagent heben gedood. Een raad van schriftgeleerden heeft kortgeleden besloten „de heilige oorlog tegen de ongelovigen" in Afghanistan op te voeren, aldus de zegsman. „We hebben ze gedood omdat ze, onder het mom van hulpverlening, samenwerken met de Amerikanen in de strijd tegen ons."

De Taliban hebben eerder westerse hulpverleners in Afghanistan onder vuur genomen, maar dat gebeurde voornamelijk in het oosten en zuiden van het land. Ze waren tot nog toe niet erg actief in het noordwesten. Wel komen er vaak gewapende overvallen voor in het gebied.

Volgens het beveiligingsbureau voor hulporganisaties in Afghanistan zijn er dit jaar al 21 hulpverleners in het land om het leven gekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer