Kerk & religie

Evangelicale leiders VS veroordelen rechts-radicale superioriteitsgevoel

Russell Moore, kopstuk van de Zuidelijke Baptisten, windt er geen doekjes om. De rechts-radicale ideologie van de blanke suprematie is volgens hem „antichristelijk en satanisch.” Zijn visie wordt gedeeld door de meeste evangelicale leiders in de VS.

W. B. Kranendonk
15 August 2017 11:44Gewijzigd op 16 November 2020 11:14
Een demonstrant zaterdag in Charlottesville hield een bord omhoog met daarop een tekst van Martin Luther King: „Ik heb besloten om het bij de liefde te houden... Haat is een te zware last om te dragen.” beeld AFP, Chip Somodevilla
Een demonstrant zaterdag in Charlottesville hield een bord omhoog met daarop een tekst van Martin Luther King: „Ik heb besloten om het bij de liefde te houden... Haat is een te zware last om te dragen.” beeld AFP, Chip Somodevilla

De ”alternative right” die afgelopen weekeinde in Charlottesville zorgden voor rellen, hebben niets te maken met het christelijk geloof of „met de waarden waar Jezus Christus voor stond”, zegt Ronnie Floyd, de voormalige voorzitter van de Conventie van Zuidelijke Baptisten. „Feitelijk is de ideologie van het blanke nationalisme en van de blanke suprematie vervloekt door het onderwijs van Christus, Die ons geleerd heeft ieder schepsel lief te hebben, ongeacht huidskleur, geslacht of godsdienst. Christus wil zelfs dat we onze vijanden liefhebben.”

Voorgangers van diverse Amerikaanse kerken riepen afgelopen dagen hun ambtsbroeders op om de excessen in Charlottesville zonder omhaal van woorden af te keuren. „Veroordeel het blanke superioriteitsgevoel, noem het bij de naam en verwerp het in de Naam van Jezus”, schreef Traci Blackmon van de United Church of Christ op Facebook.

Tony Suarez, vicevoorzitter van de koepel van Spaanse gemeenten in de VS, schreef in een verklaring: „Het racisme en de haat die de alt-right en blanke suprematisten uitspuwen en die dit weekend onze staat (Virginia, WBK) zijn binnengedrongen, zijn een belediging van het christendom en van ons land. God zij onze Vredesprins.”

De predikante van een blanke gemeente in Florida, Paula White, die ook regelmatig president Trump bezoekt om met hem te bidden, sprak haar afschuw uit over het „duivelse kwaad van blanke nationalisme.” Zij hoopt op „vernieuwing door genade.”

De bekende conservatief, Ralph Reed, oprichter van de Faith and Freedom Coalition, twitterde: „Zij die het kruis van Christus vervormen tot een hakenkruis verruilen Zijn boodschap van liefde en voorziening in een van haat en boosaardigheid.”

Ed Stetzer, directeur van het Billy Graham Center in Wheaton, bestrijdt dat de demonstratie van afgelopen weekend te maken had met de vrijheid van meningsuiting. „Dit is slechtheid die door het Evangelie afgewezen wordt.”

Stetzer riep de leden van de adviesraad van evangelicale voorgangers die Trump om zich heen verzameld heeft op om er bij de president op aan te dringen de daden en het gedachtegoed van alt-right scherp te veroordelen.

In Amerika was de afgelopen dagen veel kritiek op de president, omdat die aanvankelijk in te algemene termen de rellen afkeurde, zonder daarbij expliciet de blanke racisten te noemen. Onder druk van de publieke opinie en ook van leden van zijn eigen partij kwam de president maandag met een nadere verklaring waarin hij alsnog het racisme veroordeelde.

In hoeverre daarop is aangedrongen vanuit de adviesraad is onduidelijk. Dr. Robert Jeffress, vooraanstaand lid van de raad en predikant van de grootste baptistengemeente van Dallas, noemde racisme wel „zonde”, maar beperkte zich verder tot een algemene reactie dat gebed nodig is.

Franklin Graham nam het duidelijker op voor Trump. Hij vond dat de politici die kritiek hebben op de president zich moeten schamen. „Die kritiek is absurd.” Ook het stadsbestuur van Charlottesville maakte volgens hem fouten door de demonstratie toe te staan. Het had volgens Graham moeten begrijpen dat de vlam snel in de pan kon slaan. Die misser kun je Trump niet verwijten. „Achter die kritiek zit iets satanisch.”

„Racisme infecteert christenen”

In een korte verklaring wijst de ook in Nederland bekende Tim Keller erop dat de Bijbel racisme als een groot kwaad ziet. Hij noemt het voorbeeld van Paulus’ rede in Handelingen 17, waarin hij zijn onderwijs onderbreekt om duidelijk te maken dat alle mensen van een mens afstammen en dus gelijkwaardig zijn. „Paulus rekende af met het idee van de Grieken dat zij superieur waren ten opzichte van andere volken die zij als barbaren zagen”, stelt Keller. Als tweede voorbeeld noemt hij Jona, die het nationale belang van Israël stelde boven het behoud van Ninevé. „Dat veroordeelde God radicaal.”

Volgens hem is een van de belangrijkste effecten van het Evangelie dat de scheiding tussen volken en rassen is weggenomen. „Dus ieder die zo’n scheiding verdedigt of verheerlijkt, doet zonde.”

Keller: „Racisme moet niet alleen de aandacht krijgen bij gebeurtenissen zoals in Charlottesville. Racisme is een thema in de Bijbel, een zonde die door het Evangelie wordt ontmaskerd en daardoor ook genezen kan. Daarom moet dit regelmatig in de prediking aandacht krijgen.” Daarbij waarschuwt Keller dat –mede onder invloed van internet– het racisme ook christenen infecteert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer