Beurzen zetten herstel voort
De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdag opnieuw vooruit. Beleggers namen wel wat gas terug na de sterke herstelbeweging op maandag, die werd veroorzaakt door de afnemende oorlogsdreiging tussen Noord-Korea en de VS. Op het Damrak ging TKH Group in de uitverkoop na publicatie van de kwartaalcijfers.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de plus op 521,81 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 787,34 punten door de koersval van TKH. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt dikten tot 0,4 procent aan.
Beleggers verwerkten daarnaast het nieuws dat de Duitse economie in het tweede kwartaal verder is gegroeid. De grootste economie van de eurozone groeide met 0,6 procent op kwartaalbasis. Dat was iets minder dan economen hadden voorzien.
In de MidKap kelderde TKH ruim 9 procent. Volgens analisten van KBC Securities viel de kwartaalwinst van het technologiebedrijf tegen. Ook de winstverwachting die TKH gaf voor het hele jaar stelde teleur. Grootste stijgers bij de middelgrote bedrijven waren financieel dienstverlener Intertrust en luchtvaartcombinatie Air France-KLM met winsten van 2,3 en 1,7 procent.
In de AEX stond digitaal beveiliger Gemalto bovenaan met een plus van ruim 2 procent. Tankopslagbedrijf Vopak volgde met een winst van meer dan 1 procent. Grootste dalers waren oliedienstverlener SBM Offshore en telecom- en kabelconcern Altice met verliezen van 1,6 en 1,1 procent.
Euronext zakte 0,2 procent. De beursuitbater liet weten de overname van de elektronische valutahandelsplaats FastMatch te hebben afgerond na groen licht van de toezichthouders.
In Parijs won Danone 2 procent. Corvex Management heeft volgens persbureau Bloomberg een belang opgebouwd in de Franse voedingsfabrikant, die volgens de activistische investeerder ondergewaardeerd zou zijn.
Songa Offshore maakte in Oslo een koerssprong van bijna 28 procent. De Noorse exploitant van offshore-boorplatforms wordt overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot Transocean. Inclusief schuld is met de transactie een bedrag van 3,4 miljard dollar gemoeid.
De euro was 1,1758 dollar waard, tegen 1,1787 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent in prijs tot 47,62 dollar. Brentolie stond vlak op 50,73 dollar.