Britten willen tijdelijke douane-unie met EU
Na het verlaten van de Europese Unie (EU) in maart 2019, wil het Verenigd Koninkrijk een tijdelijke douane-unie met de EU vormen. Dat plan heeft de Britse regering bekendgemaakt. Afgelopen weekend schreven twee ministers al in een opiniestuk dat het Verenigd Koninkrijk een overgangsperiode wil na de brexit, zodat geen chaos ontstaat en bedrijven weten waar ze aan toe zijn.
Minister David Davis, verantwoordelijk voor de brexit, vindt dat een tijdelijke regeling zijn land geen geld moet kosten. Hij zei dat de overgangsperiode waarschijnlijk zo’n twee jaar zal beslaan. Wat Davis betreft moet in elk geval na de Britse verkiezingen die gepland staan voor 2022 een definitieve regeling ingaan.
De EU heeft laten weten de Britse voorstellen „zorgvuldig te bestuderen”, maar stelde dat eerst genoeg voortgang gemaakt moet worden met de brexitplannen. We nemen kennis van de Britse voorkeuren voor een overgangsperiode en de toekomstige relatie, maar gaan daar pas op in als er voldoende vooruitgang is geboekt rondom de voorwaarden voor het vertrek, schrijft de Europese Commissie in een verklaring. Het dagelijks bestuur van de EU herhaalde dat een overeenkomst over de toekomstige relatie pas kan worden afgerond als de Britten de unie hebben verlaten.
In een douane-unie werken landen samen op het gebied van handel en gelden geen douanetarieven. Net zoals nu het geval is, wil de Britse regering dat het vrije verkeer van goederen van kracht blijft. Dat is echter niet mogelijk bij een vertrek uit het stelsel van de Europese interne markt.
Guy Verhofstadt, voorzitter van de liberale fractie in het Europees parlement, noemt het Britse voorstel een „fantasie”. De Belgische oud-premier houdt de onderhandelingen namens het parlement in de gaten en stelt dat „onzichtbare grenzen” niet mogelijk zijn in de Britse plannen. „Eerst moeten we de rechten van burgers en een financiële regeling veiligstellen”, wijst Verhofstadt naar de prioriteiten die Brussel heeft gesteld.
De onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden worden over twee weken voortgezet in Brussel.