Aangepaste Irak–resolutie stuit op kritiek
Frankrijk, Rusland en China zijn niet tevreden met de gewijzigde Irak–resolutie die de Verenigde Staten en Groot–Brittannië dinsdag aan de Veiligheidsraad hebben voorgelegd. De Irakezen hebben te weinig inspraak, is de voornaamste kritiek.
De aangepaste ontwerpresolutie noemt in tegenstelling tot de eerdere versie een datum waarop het mandaat van de buitenlandse troepenmacht in Irak afloopt: in december 2005 of januari 2006, als er een volwaardige Iraakse regering is gekozen. De andere grote wijziging is dat de Iraakse interim–regering volgens de resolutie zeggenschap krijgt over het Iraakse leger en de Iraakse politie.
Veel leden van de Veiligheidsraad hadden op beide wijzigingen aangedrongen. De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Richard Armitage zei dat de VS aan alle bezwaren tegen de vorige versie tegemoet waren gekomen, maar na de presentatie van de nieuwe resolutie bleven sommige landen vragen houden.
Duitsland vindt dat de onderhandelingen in de Veiligheidsraad over de hoofden van de Irakezen heen gaan, zei de co(rdinator van de Duitse regering voor de betrekkingen met Washington, Karsten Voigt, in een interview met de Duitse radio. ‘Cruciaal is (…) dat de Irakezen het gevoel krijgen dat zij echt weer de dienst gaan uitmaken.’ Veel andere leden van de Veiligheidsraad willen dat de nieuwe Iraakse interimregering en VN–gezant Lakhdar Brahimi meer inspraak krijgen.
Algerije drong er op aan dat in de resolutie wordt opgenomen dat de Irakezen bij belangrijke militaire operaties de uiteindelijke zeggenschap hebben over de buitenlandse troepen. Ook China vond dat de volledige soevereiniteit die aan Irak is toegezegd, in de tekst niet volledig tot uitdrukking komt. Frankrijk is het daarmee eens, zei een Franse diplomaat, die anoniem wilde blijven.
De Iraakse minister van buitenlandse zaken Hoshiyar Zebari komt naar New York om aan te dringen op volledige soevereiniteit. Verwacht wordt dat hij donderdag met de Veiligheidsraad zal overleggen. Brahimi komt voorlopig niet naar New York, maar blijft in Irak om voorbereidingen te treffen voor een nationale raad die waarschijnlijk volgende maand bijeen zal komen om een adviserend lichaam te kiezen dat de interim–regering moet bijstaan.
Volgens de resolutie moeten uiterlijk 31 januari 2005 verkiezingen worden gehouden voor een interim–parlement, moet er in de loop van 2005 een nieuwe grondwet komen en moet uiterlijk 31 december 2005 een nieuwe regering worden gekozen. Over het mandaat voor de buitenlandse troepen stond in de oorspronkelijke ontwerpresolutie alleen dat dit na een jaar moest worden herzien, of eerder als de interim–regering dat wenst.
In de nieuwe versie staat dat het mandaat van de buitenlandse troepen afloopt op het moment dat de gekozen regering aantreedt. Verder staat in het ontwerp dat de buitenlandse troepen in Irak zijn op verzoek van de interim–regering, maar niet dat de interim–regering het recht heeft hun vertrek te vragen. De nieuwe interim–premier, Iyad Allawi, bevestigde dat de Iraakse regering de troepenmacht officieel zal verzoeken om in Irak te blijven.