Moeder uit Berghem zocht „gemoedsrust”
De 36-jarige moeder uit Berghem die haar drie zoontjes en zichzelf afgelopen zaterdag ombracht, zocht „gemoedsrust.” Dat blijkt uit afscheidsbrieven van de gescheiden vrouw.
Zoals al werd vermoed, was het Liesbeth van Schaik uit Berghem zelf die haar drie zoontjes Tygo (5), Esli (7) en Dion (8) jaar ombracht. Daarna is ze zelf niet ver van haar woning voor de trein gesprongen. Dat meldde de politie dinsdag op een persconferentie in Oss.
De kinderen zijn door slag- en steekwonden om het leven gekomen. De politie vond in het huis aan de Pachthoeve het steekwapen. Daar lagen ook vijf afscheidsbrieven. Een daarvan was gericht aan de ex-man van de vrouw. Een van de vijf brieven is enkele uren voorafgaand aan het drama geschreven.
In de brieven zegt de vrouw te verlangen naar „gemoedsrust”, aldus de Brabantse politiechef R. Willekens van het district Maasland. Ze wilde haar kinderen „bij zich houden.” Volgens Willekens heeft onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) uitgewezen dat de brieven „in alle rust” zijn opgesteld.
Volgens de politie heeft de vrouw een weloverwogen beslissing genomen. „Het was zeker geen impulsieve daad. De vrouw is er vermoedelijk lang mee bezig geweest.”
Psycholoog W. Wolters zei dinsdag in het tv-programma NOVA moeite te hebben met de opmerking van de politie dat de vrouw een „weloverwogen beslissing” had genomen. Mensen die heel erg depressief of psychotisch zijn, zijn in staat dingen te splitsen. Daardoor kunnen ze heel goed verbergen wat ze van plan zijn, zoals een zelfmoord of in dit geval het doden van de eigen kinderen. Hoewel ze in psychische problemen verkeren, kunnen ze in een ander domein dingen goed organiseren. Dat is iets anders dan een „weloverwogen beslissing” nemen, aldus Wolters.
In de vroege zaterdagmorgen, kort voor het drama, heeft de vrouw een sms’je verstuurd. De politie wil om redenen van piëteit geen mededelingen doen over de inhoud en het adres van dat sms-bericht. Ook op vragen over de precieze wijze waarop de kinderen zijn omgebracht en of de jongens van tevoren zijn bedwelmd, wil de politie niet ingaan. Nabestaanden, zoals grootouders, willen de details voorlopig ook niet weten. De grootouders (de ouders van de vrouw) vonden zaterdagmorgen de lichamen van de drie vermoorde jongens.
Niets wijst erop dat anderen dan de vrouw betrokken zijn geweest bij het drama in het Brabantse dorp. Zo zijn er geen inbraaksporen gevonden.
De politie heeft zich vanaf januari 2002 driemaal met het gezin bezig gehouden. Twee gevallen betroffen „bemiddelend optreden” in oktober vorig jaar naar aanleiding van de echtscheiding. „De vrouw sprak zich uit over de onwenselijkheid van de aanwezigheid van de man”, aldus een terughoudende politiechef Willekens. In het derde geval kwam de politie na een melding van een brandje door een kapotte koelkast.
De familie uit Berghem was niet bekend bij hulpinstanties. „Dit drama kwam ook voor de naaste familieleden als een donderslag bij heldere hemel”, aldus een aangeslagen burgemeester H. Klitsie van Oss, waar Berghem onder valt. Volgens de burgemeester heeft niemand van de naaste familie vermoed dat de vrouw met zelfmoordplannen rondliep. De ex-man van Liesbeth van Schaik toonde zich „ontzettend bedroefd”, aldus Klitsie.
Berghem zal „een lange weg” moeten gaan om het drama te verwerken, aldus de burgemeester. „Dit heeft de hechte gemeenschap zeer diep geraakt. Het verdriet is enorm groot.” Onder meer leerkrachten van de basisschool Sint Joseph zullen een belangrijke rol bij de verwerking hebben, stelt Klitsie. Hij sprak zijn waardering uit voor de „voortreffelijke” wijze waarop de onderwijzers tot dusver ouders en kinderen hebben opgevangen.
De moeder zal vrijdag worden gecremeerd. Morgenavond is er voor haar een wake. De kinderen worden zaterdag gecremeerd.