Duitse politici toch naar Turkse basis
Duitse parlementariërs mogen toch een bezoek brengen aan Duitse militairen op de basis Konya in Turkije. De NAVO maakte dinsdag bekend dat beide landen dat hebben afgesproken na bemiddeling van NAVO-chef Jens Stoltenberg.
Turkije wilde de politici geen toestemming geven voor het bezoek dat op 17 juli zou plaatsvinden. Ankara verklaarde dat vanwege de stand van de „bilaterale betrekkingen” geen akkoord werd gegeven. Het bezoek staat nu voor 8 september op de agenda, onder leiding van de NAVO. Minister Ursula von der Leyen (Defensie) sprak van „een goede oplossing”.
De relatie tussen Berlijn en Ankara is al enige tijd gespannen. Zo gaven de Turkse autoriteiten eerder geen toestemming aan Duitse parlementariërs om een bezoek te brengen aan de eigen troepen in het Turkse Incirlik. Duitsland haalde daarop zijn militairen terug van de luchtmachtbasis. De ongeveer 260 manschappen en meerdere toestellen worden momenteel verplaatst naar Jordanië.
Turkije is onder andere boos omdat Duitsland asiel gaf aan Turkse officieren, wat tegen het zere been van Ankara was. Volgens de Turkse regering zijn de officieren lid van de Gülenbeweging, die volgens haar achter de mislukte staatsgreep in juli vorig jaar zat.
Berlijn is kwaad omdat Turkije mensen met een Duits paspoort vasthoudt omdat zij terrorisme zouden steunen. Het gaat onder anderen om een mensenrechtenactivist en een journalist.
De Duitse luchtmacht doet vanaf het NAVO-steunpunt Konya mee aan de strijd tegen Islamitische Staat.