Groningse tweelingeik blikvanger op bomenlijst
Een herdenkingsboom die is geplant ter herinnering aan een overleden zoontje en een boom van drie stammen die met elkaar zijn vergroeid. Deze bijzondere bomen staan op de lijst Bomen van de Ereklasse van de provincie Groningen.
De Bomenstichting publiceert iedere maand een top 10 met meest bijzondere bomen van een provincie. Het doel: aandacht geven aan monumentale bomen. Deze week is de tweede lijst bekendgemaakt, van Groningen.
Wanneer is een boom bijzonder genoeg om op de lijst te komen? Hanna Hirsch, bureausecretaris van de Bomenstichting: „Een gewone beuk in een achtertuin komt er niet in, maar als de boom geplant is door een overgrootmoeder bij de geboorte van een tweeling wordt het al een ander verhaal.”
Kortom: de boom moet een bijzonder verhaal hebben. Andere criteria: hij moet zichtbaar zijn voor iedereen, mooi ogen en al aardig op leeftijd zijn. „Minstens tachtig jaar oud en met een goede levensverwachting.”
Vrijwilligers gaan regelmatig op pad om bijzondere bomen op te sporen. „Daarnaast controleren ze de 15.000 bomen uit ons bestand. Uit deze lijst maken we een selectie van bijzondere bomen per provincie.”
Het leuke aan de publiciteit is dat mensen contact opnemen met de stichting om vondsten onder de aandacht te brengen. „Zo ontdekken we opeens een hulst van 300 jaar oud die we nog niet hadden.”
Plaatsing op de erelijst geeft de bomen geen bescherming tegen bedreigingen als bouwplannen. „Onze lijsten hebben geen juridische status. Maar gemeenten maken vaak overzichten met monumentale bomen en daarvoor gebruiken ze onze informatie. Deze lijsten hebben wel juridisch gezag, dus op die manier oefenen we alsnog invloed uit.”
Volgende maand publiceert de stichting de top 10 van Drenthe, dan volgen andere provincies. „Gelderland gaat een probleem worden met al die mooie bomen om uit te kiezen, Flevoland wordt lastiger omdat daar bijna geen monumentale bomen zijn.”