Buitenland

Geen uitweg voor verkrachters Jordanië

Verkrachters kunnen in Jordanië niet meer wegkomen met hun daden door met hun slachtoffers te trouwen. Het artikel in de wet die dit mogelijk maakte, is door het parlement weggestemd, meldden actievoerders dinsdag tegen Reuters. Een week geleden schrapte Tunesië al een dergelijke wet.

Redactie buitenland
1 August 2017 21:14Gewijzigd op 16 November 2020 11:08
JERUZALEM. Veel moslimvrouwen hebben te lijden van de regel dat verkrachters hun straf kunnen ontlopen door met hun slachtoffer te trouwen. beeld AFP, Ahmad Gharabli
JERUZALEM. Veel moslimvrouwen hebben te lijden van de regel dat verkrachters hun straf kunnen ontlopen door met hun slachtoffer te trouwen. beeld AFP, Ahmad Gharabli

Suad Abu-Dayyeh van Equality Now, noemt het „een historische overwinning en een belangrijke stap in de richting van het strafbaar maken van seksueel geweld”. Dergelijke wetten zorgen er volgens de activisten voor dat vrouwen levenslang veroordeeld zijn tot huiselijk en seksueel geweld.

De Jordaanse parlementariër Wafa Bani Mustafa, die campagne heeft gevoerd tegen het wetsartikel, zegt dat ouders vaak instemmen met dergelijke huwelijken om „familieschaamte” te beperken. „Geen enkele vrouw zou cadeau gedaan mogen worden aan haar verkrachter”, aldus de politica.

In Libanon wordt nu ook campagne tegen een soortgelijke wet gevoerd. Op reclameborden zijn vrouwen in bebloede trouwjurken te zien met het onderschrift „huwelijk verbergt verkrachting niet.”

Andere landen waar volgens Equality Now ‘trouw met verkrachter’ bestaat zijn onder meer Bahrein, Koeweit, Syrië, Filipijnen, Tadzjikistan en Palestina.

Opvallend is dat ook het voornamelijk rooms-katholieke land Filippijnen in het rijtje staat. En dat gold tot 2006 ook voor het Zuid-Amerikaanse Uruguay. Zelfs in Frankrijk, zo meldt Equality Now, was er tot 1994 de mogelijkheid voor een verkrachter om door huwelijkssluiting een straf voor zijn daad te voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer