Buitenland

Omstreden stembusgang in „kruitvat Venezuela”

Bijna twintig miljoen Venezolanen kunnen zondag naar de stembus om op initiatief van president Nicolás Maduro een grondwetgevende vergadering te kiezen. Het wordt een spannende dag, maar niet vanwege de uitslagen. Tegenstanders van Maduro zien de stembusgang als een ‘truc’ om het parlement uit te schakelen. De vraag is hoe zij reageren.

ANP/DPA
29 July 2017 19:44Gewijzigd op 16 November 2020 11:07
beeld EPA
beeld EPA

Maduro wil dat uit circa 5500 overwegend regeringsgetrouwe kandidaten een raad van 545 leden wordt gekozen die het politieke stelsel met een grondwet hervormt. Zijn doel is aan de macht blijven. Hij verloor twee jaar terug de meerderheid in het parlement.

De oppositie boycot de stembusgang en de meeste Venezolanen hebben het te druk om aan een beetje eten te komen. Maduro heeft demonstraties verboden, maar de betogers die sinds april massaal de straat op gaan, lijken niet thuis te blijven.

President Maduro ruïneert volgens critici het land. Hij stelt zelf dat zijn linkse regering het slachtoffer is van een Amerikaanse samenzwering en een economische oorlog. Maar de daling van olieprijzen en de afhankelijkheid van olie-export lijken de grootste boosdoeners voor de linkse populisten in Caracas die jarenlang met oliegeld smeten.

Maduro laat nu geld drukken. Venezuela is wereldkampioen inflatie geworden. Het percentage kan dit jaar oplopen tot 1000 procent. Mensen kunnen met het waardeloze geld geen eten meer kopen, laat staan medicijnen. Er sterven inmiddels mensen van de honger. Waarnemers vrezen dat „het kruitvat Venezuela” ontploft als de Venezolanen zien dat Maduro er niet voor terugdeinst een dictatuur te vestigen.

Het ruim dertig miljoen inwoners tellende land ligt slechts 30 kilometer van Caribisch Nederland verwijderd. De zee tussen Aruba en Venezuela heeft een exodus naar de Antillen helpen voorkomen, maar tussen Colombia en Venezuela is geen zee. Iedere dag steken naar schatting 25.000 Venezolanen de grens over op zoek naar eten of medicijnen. Ze blijven niet allemaal, maar Colombia weet dat steeds meer niet teruggaan. Het land heeft daarom afgelopen week besloten 200.000 gevluchte Venezolanen een voorlopige verblijfsvergunning te geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer