Israël bereid tot volledige aftocht uit Gazastrook
Israël is bereid om alle troepen weg te halen uit de Gazastrook als onderdeel van het plan om alle nederzettingen daar in fases te verlaten. Dat zei de Israëlische minister van Defensie, Mofaz, maandag.
Premier Sharon stelde eerder in zijn omstreden plan tot terugtrekking uit de strook dat de strijdkrachten van de Joodse staat de grens tussen Gaza en Egypte zouden blijven bewaken. Nu is Israël zelfs bereid die eis op te geven.
Volgens Mofaz komt er nu een werkgroep die in overleg met Caïro een acceptabel plan moet opstellen voor de grensbewaking, aldus Israëlische media maandagmiddag. De minister van Buitenlandse Zaken, Shalom, vliegt donderdag voor overleg naar Caïro. Hij zal er spreken met president Mubarak. Die had maandag al telefonisch contact met premier Sharon.
Het Gaza-plan van Sharon is overigens nog altijd geen formeel kabinetsbesluit. De premier wilde het plan aanvankelijk zondag voorleggen aan de ministerraad, maar hij stelde dat met zeker een week uit. Sharon stuit vooral op oppositie van minister van Financiën Netanyahu, die niets voelt voor de plannen.
De ex-premier en partijgenoot van Sharon weet zich gesteund door een meerderheid van de Likud-partij, die Sharons voorstel al eerder in een referendum van de hand wees. De gematigde minister Yosef Lapid van Justitie bemiddelt nu tussen Sharon en Netanyahu.
Sharon weet zich gesterkt door de steun van de Verenigde Staten en de goedkeuring van Egypte en de Palestijnen, en is vastbesloten zijn plan door te voeren. Desnoods, heeft hij aangekondigd, stuurt hij ministers die zich ertegen blijven verzetten de laan uit.
Hij legt met die opstelling zijn eigen positie in de waagschaal. Oud-premier Netanyahu staat te popelen om Sharon op te volgen, mocht die door blijvend verzet uit eigen gelederen geen meerderheid in het parlement meer achter zich hebben.
Het gewijzigde plan van Sharon behelst net als het eerdere een volledige Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook, van zowel militairen als kolonisten. Een verschil is dat het laatste plan voorziet in een gefaseerde terugtrekking, waarbij de nederzettingen bovendien met de grond gelijk worden gemaakt alvorens de grond wordt overgedragen. Een van de kritiekpunten op het eerste plan was dat Palestijnse aanslagplegers zo in de verlaten woningen van kolonisten konden trekken.
Er wonen zo’n 7500 kolonisten in de Gazastrook, tegen 1,3 miljoen Palestijnen. Israël houdt ongeveer eenderde deel van het gebied bezet. Volgens Sharon is de veiligheid van Israël gebaat bij een terugtrekking uit de Gazastrook en vergroot de overdracht van het gebied de kans dat Israël in een uiteindelijk vredesakkoord delen van de Westelijke Jordaanoever kan behouden.