Opinie

Column (Jan van Klinken): Zuur

Misschien herinnert u zich nog de discussie die in dit land losbarstte nadat de toenmalige premier Balkenende de VOC-mentaliteit in herinnering had geroepen. Daar was ons land groot mee geworden en als we op dezelfde manier onze handen lieten wapperen, zouden we ons vliegensvlug weer op de wereldkaart weten te zetten.

Jan van Klinken
27 July 2017 11:19Gewijzigd op 16 November 2020 11:07

Hoongelach was Balkenendes deel. De VOC, dat was toch die club die zich stinkende had gemaakt met de handel in slaven? Dat de minister-president ons daarmee wilde vereenzelvigen. Een schande.

Want zo zijn wij. Zodra er iemand boven het maaiveld uitsteekt, komt de man met de hamer om die durfal naar zijn plek te timmeren. Mocht koningin Máxima nog eens een poging willen ondernemen de Hollandse identiteit vast te leggen, dan zou ze die neiging om successen met azijn te overgieten, zeker moeten meenemen.

Of het dan niet waar is dat de VOC zich schuldig heeft gemaakt aan grootschalige mensenhandel? Absoluut. En daar hoeven we niet trots op te zijn. Maar dat laat het overweldigende succes van die onverschrokken lui uit dat nietig kikkerlandje onverlet. Petje af, zou je denken, maar nee hoor, die hele VOC-geschiedenis diende met zuur te worden overgoten.

Begin deze week was er voor de vaderlandse kaste der commentatoren weer zo’n moment aangebroken om de azijnfles te ontkurken. Wat was het geval? De politie had bekendgemaakt dat het 27 dagen lang het beheer had weten over te nemen van de digitale marktplaats Hansa. Dat is een site op het darknet waarop veel drugs en wapens worden verhandeld. Het is de internetsupermarkt voor Kees Crimineel. De politie is er dan ook op gebrand dit soort websites op te rollen. Het lastige daarbij is dat de gebruikers geen sporen achterlaten. Je kunt dus als politie wel ingrijpen, maar de volgende dag gaat het geboefte onder een andere naam gewoon verder.

Ongemerkt het beheer overnemen is van een andere orde dan uit de lucht halen. Toen de politie in dat eerste geslaagd was, kon ze opeens wél de namen en adressen van kopers en verkopers achterhalen. Door daar bekendheid aan te geven, maakte de politie de onderwereld duidelijk dat ze zich niet langer veilig kon wanen op het zogeheten darknet. Een slag van jewelste. Zelfs van Amerikaanse collega’s kregen onze dienders lof toegezwaaid. Kortom, een briljante actie. En wat denkt u dat de azijnsproeiers toen riepen? Of dat eigenlijk wel mocht, als politie zo’n website beheren. En of de politie wel wist dat daar allerlei risico’s aan verbonden waren. De sterke arm mocht vooral niet trots zijn op deze stunt. Hu, wat ruik dat zuur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer