VS treft sancties tegen Venezolanen
De Amerikaanse regering heeft woensdag sancties getroffen tegen dertien hooggeplaatste Venezolaanse functionarissen uit regeringskringen, het leger en van de staatsoliemaatschappij PDVSA.
De maatregel is bedoeld om de druk op president Nicolás Maduro op te voeren. Washington wil dat hij afziet van het omstreden plan een „grondwetgevende vergadering” te vormen. De oppositie beschouwt dat als een manier om het parlement buitenspel te zetten en een dictatuur te vestigen.
De VS besloten zich te richten op personen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan schending van de mensenrechten en corruptie. Strengere financiële of andere sancties tegen de belangrijke olie-industrie blijven Venezuela voor dit moment bespaard. Die blijven wel tot de mogelijkheden behoren.
Het Amerikaanse besluit moet Maduro’s socialistische kabinet duidelijk maken dat president Donald Trump bereid is daad bij woord te voegen. Hij dreigde eerder al met „strenge en snelle economische acties” als het voorstel voor de controversiële assemblee met vooral vazallen van Maduro zondag toch in stemming wordt gebracht.
Als dat gebeurt is Maduro definitief een dictator en de democratie ten einde, meent de Venezolaanse oppositie, want de kiezers hebben geen eerlijke keus. Regio’s die op de hand van Maduro zijn mogen met minder stemgerechtigden veel meer congresleden afvaardigen dan andere waar de tegenstanders van het regime in de meerderheid zijn. De oppositie boycot de stembusgang en protesteert fel. Woensdag begon een 48-uursstaking.