Onrust rond AkzoNobel voorlopig niet voorbij
AkzoNobel beleeft opnieuw spannende momenten. Vorige week verraste het met een wisseling van de wacht aan de top van het bestuur. Dinsdag presenteerde het verf- en chemieconcern het kwartaalbericht, donderdag staat het opnieuw bij de rechter tegenover de opstandige aandeelhouder Elliott.
Volgens analisten vielen de cijfers over de afgelopen drie maanden over een breed front tegen. Daarmee maakt de onderneming in een cruciale fase van haar zelfstandig bestaan geen beste beurt bij beleggers.
Om hen te paaien en daarmee de Amerikaanse belager PPG van zich af te schudden, heeft zij in april de financiële lat voor de komende jaren hoger gelegd. In het voorbije kwartaal daalde echter de winst, bij een stijging van de omzet van 2 procent. Het resultaat voor rente en belastingen bedroeg 461 miljoen euro, min 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Duurdere grondstoffen en een geringere vraag naar lakken speelden een belangrijke rol bij die teleurstellende ontwikkeling. Analisten hadden gerekend op 491 miljoen. Akzo houdt het er overigens op dat over geheel 2017 de bruto winst toch met 100 miljoen euro zal groeien.
Het concern kwam tevens met mededelingen over zijn relatie met de aandeelhouders. Die worden uitgenodigd voor een bijzondere vergadering (bava) op 8 september in Amsterdam. Zij mogen dan stemmen over de benoeming van de nieuwe CEO, de Vlaming Thierry Vanlancker, die tot voor kort de chemie- divisie leidde. Hij volgde een week terug Ton Büchner op, die om gezondheidsredenen per direct zijn functie neerlegde. Tegelijk zal AkzoNobel op genoemde datum nadere informatie verstrekken over het resoluut verwerpen van de drie biedingen van branchegenoot PPG, die voorzagen in een fikse premie boven op de huidige beurswaarde.
Het bedrijf wil de banden met de beleggers aanhalen. De afwijzing van een overname en de weigering om zelfs maar over die optie in gesprek te gaan, heeft veel onvrede gewekt. Akzo kreeg in mei van de Ondernemingskamer de opdracht dat niet te negeren en te werken aan een verbetering van de verstoorde verhoudingen. Het heeft nu een commissie binnen de raad van bestuur in het leven geroepen om over de contacten met de kapitaalverschaffers te waken en het belooft de ,dialoog” met die partijen te intensiveren.
Het activistische investeringsfonds Elliott voerde in de achterliggende maanden de oppositie tegen het management aan. Het vroeg in april al om een bava, om te beslissen over het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans, die wordt aangemerkt als de kwade genius achter de afwerende opstelling tegenover PPG. Akzo gaf geen gehoor aan het verzoek. Elliott spande daarom een zaak aan bij de Ondernemingskamer, maar ook die ging niet mee in de eis. Vervolgens stapte het fonds enkele weken geleden naar de voorzieningenrechter. De zitting in het kader van die nieuwe procedure vindt donderdag plaats.
AkzoNobel doet op dit punt geen concessies. Het heeft nu weliswaar een bava uitgeschreven, maar het biedt geen ruimte om bij die gelegenheid een oordeel te vellen over de positie van Burgmans. Aandeelhouders kunnen voor zo’n vergadering agendapunten aandragen, maar dat moet gebeuren minimaal zestig dagen van tevoren en zo veel tijd rest er niet meer tot 8 september. Qua tijdsplanning hebben Vanlancker en zijn collega’s het dus handig aangepakt.
Overigens ligt het afscheid van Burgmans sowieso in het verschiet. De president-commissaris deelde dinsdag namelijk mee dat hij na zijn derde termijn, die in april 2018 afloopt, ermee stopt; afgezien van buitengewone omstandigheden, werd daaraan toegevoegd. Met andere woorden: Burgmans’ vertrek staat vast, maar hij wenst de eer aan zichzelf te houden en voelt er uiteraard niet voor zich te laten wegsturen. Als hij straks verdwijnt, raakt Elliott in ieder geval hem als doelwit kwijt.