Dag 125: kabinetsformatie kabbelt voort richting record voor Rutte
Alle Tweede en Eerste Kamerleden zijn inmiddels met vakantie. Allemaal? Nee, een klein groepje politici blijft moedig doorgaan. Vlak buiten het Binnenhof, in het Johan de Witthuis, zetten enkele VVD’ers, CDA’ers, D66’ers en een tweetal CU’ers alles op alles om flinke stappen vooruit te zetten op weg naar een nieuw kabinet.
Onder leiding van informateur Zalm vergaderden ze maandag zo’n elf uur, met een pauze van anderhalf uur tussendoor. Ook dinsdag hebben ze zo’n marathonsessie gepland. Vanaf volgende week maandag hebben de onderhandelaars twee weken vrij geboekt. Alleen Zalm werkt dan noest door, samen met enkele experts uit de vier fracties.
Eind deze week moeten de eerste contouren van het financieel-economische beleid op papier staan, zodat het Centraal Planbureau (CPB) tijdens de vakantie de eerste doorrekeningen kan gaan maken om te zien hoe de maatregelen zullen uitpakken.
Gaat dat lukken? Hoever zijn de vier partijen eigenlijk? De direct betrokkenen willen er niet veel over kwijt. D66-leider Pechtold sprak maandag van een „productieve dag.” Verder noemde hij het „belangrijk om op een gegeven moment het financiële plaatje rond te hebben.” Tja, nogal een open deur.
Is er dan écht niets meer te zeggen? Jawel hoor. De Volkskrant schreef zaterdag: „Vooruitgang is zeker geboekt.” Informateur Zalm heeft groepjes met specialisten van de vier onderhandelende partijen aan het werk gezet. Zo zijn er, stelde de krant, een zorggroep en een groep die zich buigt over de financieel-economische thema’s. Pechtold en Buma (CDA) onderhandelen over de milieuparagraaf in het regeerakkoord, Rutte (VVD) en Segers (CU) zijn ook samen aan het werk gezet. „De taaie dossiers –medisch-ethische onderwerpen, klimaat, immigratie– zijn nog niet afgetikt.”
Het AD liet zich minder optimistisch uit. „Ingewijden stellen dat er nog altijd weinig schot zit in de formatie”, aldus die krant. „Ze vragen zich zelfs af of de partijen überhaupt deze week iets voor het CPB kunnen aanleveren.”
Wél zeker is dat de vier partijen er niet meer in zullen slagen tijdig een eigen miljoenennota op te stellen voor komend jaar. Demissionair minister Dijsselbloem (Financiën) mag die klus met zijn collega’s gaan klaren.
Rutte stoomt ondertussen af op een record: zijn tweede kabinet wordt hoogstwaarschijnlijk het langstzittende sinds de Tweede Wereldoorlog. Op 20 augustus gaat het record van Lubbers III (1749 dagen in functie) uit de boeken. Het langstzittende kabinet ooit (dat van Heemskerk, 1908-1913) regeerde 2024 dagen.