Economie

Raad slecht horde naar nieuw pensioenstelsel

Het afschaffen van de doorsneesystematiek bij het opbouwen van een aanvullend pensioen is niet automatisch leeftijdsdiscriminatie.

Redactie economie
17 July 2017 10:48Gewijzigd op 16 November 2020 11:02
Koningin Máxima op bezoek tijdens een pensioenseminar. De Raad van State heeft de weg naar een nieuw pensioenstelsel van een belangrijke hobbel ontdaan. beeld ANP, Bas Czerwinsko
Koningin Máxima op bezoek tijdens een pensioenseminar. De Raad van State heeft de weg naar een nieuw pensioenstelsel van een belangrijke hobbel ontdaan. beeld ANP, Bas Czerwinsko

Dat stelt de Raad van State in een maandagmorgen door de Raad openbaar gemaakte voorlichting aan het kabinet.

Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) had de Raad gevraagd mee te denken over een nieuw pensioenstelsel. De bewindsvrouw wil de zogeheten doorsneesystematiek afschaffen. Die systematiek houdt in dat werknemers, ongeacht hun leeftijd, op jaarbasis evenveel pensioen opbouwen en voor die pensioenopbouw dezelfde premiepercentages betalen.

Het kabinet wil naar een actuarieel neutrale (degressieve) opbouw om de pensioenopbouw beter te laten aansluiten bij de veranderende arbeidsmarkt. In dat geval neemt de pensioenopbouw af met het stijgen van de leeftijd.

Aan de Raad van State had het kabinet gevraagd of deze wijziging is toegestaan, onder meer gelet op het Europeesrechtelijke verbod op leeftijdsdiscriminatie.

De Raad stelt dat het Europese recht „op zichzelf” de keuze voor een degressieve opbouw in een nieuw pensioenstelsel „niet in de weg staat.” Wel zou er een zorgvuldige overgangsregeling moeten komen als het kabinet de huidige doorsneesystematiek afschaft.

Chris Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij de vakorganisatie RMU, reageerde desgevraagd „uiterst tevreden” op de voorlichting van de Raad van State dat afschaffing van de doorsneesystematiek geen leeftijdsdiscriminatie is. „Temeer daar die systematiek een behoorlijke hobbel was bij de uitwerking van het RMU-idee om iedere werknemer in de toekomst het recht te geven het werknemersdeel van de pensioenpremie aan te wenden voor aflossing van zijn hypotheek. Hierdoor kan het RMU-idee weer prominent op de onderhandelingstafel komen van het nieuwe kabinet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer