„Bedrijfscijfers en ECB domineren beursweek”
Beleggers kunnen hun borst natmaken voor een beursweek die bol staat van bedrijfsresultaten, macro-economische cijfers en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). In Amsterdam wordt het cijferseizoen deze week echt geopend met kwartaalberichten van onder meer ASML, TomTom, Unilever, Philips Lighting en Accell.
Bij chipmachinefabrikant ASML zal woensdag de aandacht vooral uitgaan naar de vooruitzichten en wat het bedrijf zegt over de vraag naar apparatuur op basis van EUV, zijn nieuwste en meest geavanceerde technologie. Die dag komt ook navigatiedienstverlener TomTom met cijfers, net als de producent van voedingsingrediënten en bioplastic Corbion. Rond Corbion deden de afgelopen tijd overnamegeruchten de ronde.
Unilever publiceert donderdag cijfers. Het bedrijf zou de levensmiddelendivisie van het Britse Reckitt Benckiser willen overnemen ter waarde van 2,5 miljard euro. Ook kan het Amerikaanse Kraft Heinz met een vijandelijk bod komen, na de mislukte overnamepoging begin dit jaar. Verder zijn er die dag resultaten van supermarkt- en groothandelsconcern Sligro, dat onlangs een bod op supermarktketen EMTÉ door naar verluidt Jumbo afsloeg.
Vrijdag is het de beurt aan fietsenfabrikant Accell. De topman van beddenverkoper Beter Bed, Ton Anbeek, wordt daar de nieuwe bestuursvoorzitter. Verlichtingsbedrijf Philips Lighting geeft die dag eveneens inzage in de boeken.
De ECB houdt donderdag een beleidsvergadering. Er wordt niet verwacht dat de centrale bank het monetaire beleid zal wijzigen. ECB-president Mario Draghi gaat in augustus naar de top van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole. Er wordt gespeculeerd dat Draghi daar zal hinten op een afbouw van het stimuleringsbeleid van de ECB.
Op Wall Street staan deze week resultaten op de rol van onder andere Netflix, Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Morgan Stanley, Microsoft, Visa, eBay en General Electric. Uit Europa gaat het om bijvoorbeeld Novartis, SAP en Volvo.
Op macrogebied zijn er onder meer groei- en industriecijfers uit China, inflatiecijfers uit de eurozone, het Duitse beleggersvertrouwen en de Amerikaanse huizenbouw. Het CBS meldt gegevens over de Nederlandse werkloosheid, consumentenuitgaven, het vertrouwen van consumenten en de huizenprijzen.