Zaanstad wil Jan Hamming als burgemeester
Zaanstad wil de PvdA’er Jan Hamming als burgemeester. De gemeenteraad heeft hem maandagavond voorgedragen als nieuwe burgemeester. Hamming is sinds 2012 burgemeester van Heusden. Daarvoor was hij vanaf 1994 raadslid en vervolgens wethouder in Tilburg.
Hamming is de beoogd opvolger van Geke Faber. Zij was burgemeester van Zaanstad tussen oktober 2007 en december vorig jaar. Faber legde haar functie vorig najaar voortijdig neer. In Zaanstad is nu Ruud Vreeman waarnemend burgemeester.
Hamming is geboren in Vlissingen, vijftig jaar, gehuwd en econoom. Ruud Pauw, voorzitter van de vertrouwenscommissie: „Met Jan Hamming krijgt Zaanstad de warme burgemeester van kaliber die we zochten.”
De aanbeveling van de gemeenteraad wordt aangeboden aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. De nieuwe burgemeester wordt vervolgens bij Koninklijk Besluit benoemd voor een periode van zes jaar. De raad hoopt dat de nieuwe burgemeester op 27 of 28 september kan worden geïnstalleerd.
Problemen in de wijk Poelenburg kwamen voormalig burgemeester Faber nog bijna duur te staan. Democratisch Zaanstad (DZ) en Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV) dienden een motie van wantrouwen in omdat ze het zou hebben laten afweten in de aanpak van ‘treiterjeugd’ in de wijk. Dat was overigens louter symbolisch, omdat Faber al had gezegd op te stappen.
De twee partijen vonden dat zij harder had moeten optreden nadat DZ-fractieleider Juliëtte Rot werd geïntimideerd door vlogger Ismail Ilgun, maar volgens de gemeenteraad was er van een vertrouwensbreuk geen sprake. Een groep raddraaiers zorgde al jaren voor veel overlast in Poelenburg en dat bereikte een hoogtepunt met de vlogs die Ilgun op YouTube zette. Bewoners en winkeliers werden lastiggevallen en de politie werd niet serieus genomen.
De benoeming van een nieuwe burgemeester werd vorig jaar tijdelijk stilgelegd omdat er volgens de vertrouwenscommissie te weinig keuze was uit nieuwe kandidaten. Verscheidene kandidaten hadden zich teruggetrokken, maar onduidelijk bleef of dit kwam door de ‘Poelenburg-kwestie’. Ditmaal waren er 33 kandidaten.