EU en Japan bezegelen vrijhandelsdeal
Japan en Europa gaan handelsbarrières uit de weg ruimen. Een principeakkoord over een vrijhandelsdeal werd donderdag in Brussel bezegeld door de Japanse premier Shinzo Abe, Europese Commissievoorzitter Jean Claude Juncker en EU-president Donald Tusk.
Beide economische grootmachten sturen hiermee een „sterke boodschap voor open en eerlijke handel de wereld in”, vooral gericht aan de Amerikaanse president Donald Trump. Protectionisme biedt geen bescherming, aldus de drie leiders, die daags voor de G20-top in Hamburg beloven zich in te zetten voor „ambitieuze mondiale standaarden” op het gebied van arbeid, veiligheid, milieu en consumentenbescherming.
De belangrijkste bilaterale handelsovereenkomst ooit voor de EU, aldus Juncker. Volgens hem zullen Europese bedrijven hierdoor tot een miljard euro per jaar aan handelstarieven besparen en komen er veel banen bij. Het doel is dat het verdrag begin 2019 in werking treedt, zei hij.
De deal beidt veel kansen voor exportbedrijven. Zo kent Japan nu een importheffing van 28,9 procent op harde kazen uit onder meer Nederland. Die wordt na inwerkingtreding van het verdrag in vijftien jaar afgebouwd tot nul. Ook voor de auto-industrie geldt op verzoek van Europese producenten een overgangsperiode.
Voor 99 procent van de onderlinge handel worden de importtarieven verlaagd. Bijvoorbeeld Europese wijn- en schoenenmakers kunnen profiteren. Beide partijen stellen hun markt voor publieke aanbestedingen aan elkaar open.
Het politieke akkoord moet nog wel worden uitgewerkt. Zo is geen overeenstemming bereikt over de manier waarop conflicten over investeringen moeten worden beslecht. Japan wijst het door de EU gewenste investeringshof ICS vooralsnog af.
Het principeakkoord bevat voor ons land een aantal belangrijke afspraken, aldus minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse handel). Maar een oordeel wil ze nog niet geven omdat een aantal „essentiële” punten zoals het investeringshof nog niet zijn geregeld.
Uit de hoek van Greenpeace, Milieudefensie en de SP kwamen negatieve reacties. De deal zou te vrijblijvend zijn qua duurzaamheid en multinationals „buitensporig veel macht” geven. D66 is positief, terwijl de PvdA nog vragen heeft.