Binnenland

Rozendaal: Saamhorigheid in Elburg spreekt aan

Ir. J. N. Rozendaal (SGP) wordt de nieuwe burgemeester van Elburg. De gemeenteraad maakte woensdag bekend dat de Papendrechtse wethouder wordt voorgedragen bij de minister van Binnenlandse Zaken.

L. Vogelaar
5 July 2017 20:09Gewijzigd op 16 November 2020 10:58
Ir. J.N. Rozendaal. beeld gemeente Papendrecht
Ir. J.N. Rozendaal. beeld gemeente Papendrecht

De vertrouwenscommissie omschrijft Jan Nathan Rozendaal (40) als „de dynamische en toegankelijke burge®meester die Elburg zoekt. Wij zien in hem een burgemeester voor alle inwoners, een verbinder en een vaardig spreker. Hij heeft veel ervaring met samenwerkingsverbanden en met procesbegeleiding. Hij is een visionair en creatief denker die in staat is om mensen te enthousiasmeren en partijen bij elkaar te brengen.”

„Ik vroeg het zelf ook: Waarom hebben jullie mij gekozen?” zegt Rozendaal. „Ik vond het mooi dat de vertrouwenscommissie zei: „We merken dat u een burgemeester wilt zijn voor iedereen.” Zo zie ik het zelf ook: je staat boven de partijen, al neem je je overtuiging altijd mee. Het afgelopen jaar zat ik een SGP-commissie die nadacht over de kernwaarden in het lokaal bestuur. We waren het eens over het grote belang van je houding en gedrag: ben je open; ben je vergevingsgezind?”

Markt in Doornspijk

De weg is naar Elburg geleid, zegt Rozendaal. „Een preek die ik vorige week hoorde over de roeping van Jona bevestigde dat het goed was dat ik hiermee bezig was. Of ik zou worden gekozen, wist ik nog niet.”

Er waren 32 sollicitanten: acht vrouwen en 24 mannen, in leeftijd variërend van 33 tot 63 jaar. „Heel bijzonder”, zegt Rozendaal over zijn benoeming. „Het is een fantastische gemeente. Een mooie, oude vesting; landgoederen; water. Cultuurhistorisch en landschappelijk heel aantrekkelijk. Toen ik de gemeente met mijn vrouw bezocht, had ik direct een klik met de bevolking; ik pas bij hen. Het is een samenleving met veel saamhorigheid. Tijdens de goededoelenmarkt van de werkgroep van Timotheos in Doornspijk-Elburg lieten we onze auto wassen en praatten we met mensen. Prachtig om te zien hoeveel vrijwilligers zich dan inzetten.”

De toekomstige burgemeester oriënteerde zich grondig op zijn nieuwe werkveld. Hij bekeek raadsvergaderingen, beluisterde kerkdiensten en woonde ook een dienst bij.

Buurtschappen als Aperloo, Hoge Enk, Lage Bijssel, Wessinge, zegt het u iets?

„Jazeker. We hebben alle dorpen bezocht en over de landgoederen gewandeld.”

Wat trekt u in het burgemeestersambt?

„Elburg staat voor de uitdaging de samenwerking met buurgemeenten te verbeteren. Daar heb ik wat ervaring in, dus ik hoop inhoudelijk iets te kunnen bijdragen. De representatieve kant is echter ook mooi: de gemeente naar buiten toe vertegenwoordigen, maar ook honderdjarigen bezoeken, en jubilerende echtparen. Ik hoop echt iets voor mensen te mogen betekenen. Ik ben niet zo politiek ingesteld, en zie de politiek ook vooral als iets voor de wethouders en de raadsleden.”

In een interview met SGP-blad De Banier vertelde u over de omschakeling die u doormaakte van interimmanager, gewend om snel beslissingen te nemen, naar wethouder: „Hier gaat het veel langzamer, vergader je veel en zoek je draagvlak.” Bent u er inmiddels aan gewend?

Lachend: „Ja, hoor. Vorige week hebben we in Papendrecht een lastig parkeerdossier kunnen afsluiten, na twee jaar. Zulke dingen kosten tijd.”

Planoloog

Rozendaal groeide op in de gereformeerde gemeente in Nederland te Gouda, kerkte na zijn huwelijk in de gereformeerde gemeente van Den Haag en behoort in Papendrecht tot de hervormde gemeente. „In de gemeente Elburg zullen mijn vrouw en ik ons in verschillende kerken oriënteren voordat we ons ergens bij aansluiten.”

Tijdens zijn planologiestudie aan Wageningen Universiteit was Rozendaal voorzitter van Solidamentum en van de lustrumcommissie in een andere studentenvereniging, Depositum Custodi.

Hij werkte daarna als projectleider en manager bij de provincie Zuid-Holland, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het samenwerkingsverband Zuidwestelijke Delta. Intussen was hij lid van de raad van toezicht van Tot Heil des Volks (2009-2017) en van een federatie van 31 reformatorische basisscholen in de regio Rijnmond (2010-2014).

Eerste SGP’er

In april 2014 werd hij de eerste SGP-wethouder –mede namens de ChristenUnie– van Papendrecht, nu de eerste SGP-burgemeester van Elburg. Daar volgt hij drs. H. Dijksma (VVD) –oud-gedeputeerde van Flevoland– op, die sinds 1 februari waarnemend eerste burger is.

Vanouds behoren de burgemeesters van Elburg tot een van de christelijke partijen. De vorige twee waren lid van de ChristenUnie: drs. H. Visser (2001-2007) en F. A. de Lange (2007-2017). Visser ging met pensioen, De Lange vertrok omdat hij directeur werd van GlobalRize, een nog jonge organisatie die via internet wereldwijd het Evangelie verspreidt.

Als de minister van Binnenlandse Zaken groen licht geeft, wordt Rozendaal op 13 oktober beëdigd. Hij is de tiende burgemeester van SGP-huize, naast drs. J. van Belzen (Barendrecht), K. J. G. Kats (Zuidplas), H. van Kooten (Maasdriel), H. A. Lambooij (Putten), J. Luteijn (Cromstrijen), A. Noordergraaf (Woudrichem), drs. S. Stoop (Korendijk), mr. drs. P. Verhoeve (Oudewater) en ing. B. van de Weerd (Nunspeet).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer