Binnenland

Vier leiders Grass Company voor de rechter

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat vier leidinggevenden van coffeeshopketen The Grass Company vervolgen in verband met fraude, witwassen, oplichting en deelname aan een criminele organisatie. De vier moeten in september voor de rechter verschijnen waar een eerste regiezitting plaatsvindt, zo maakte het OM dinsdag bekend. De verdediging vindt dat het OM het vervolgingsbesluit „ontijdig en voorbarig” heeft genomen en gaat die aanvechten.

ANP
4 July 2017 10:53Gewijzigd op 16 November 2020 10:57

Een van de verdachten is oprichter Johan van Laarhoven, die in Thailand een lange gevangenisstraf uitzit vanwege witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van softdrugs. Ook zijn broer is gedagvaard, evenals een 57-jarige man uit Tilburg en een even oude man uit Bladel.

Het onderzoek naar de keten, met twee coffeeshops in Tilburg en twee in Den Bosch, begon eind 2011. De verdenkingen waren aanvankelijk mensenhandel en het in bezit hebben van te grote voorraden drugs. In totaal heeft justitie ongeveer zestig (rechts)personen als verdachte op het oog. Justitie zegt later nog andere betrokkenen te zullen dagvaarden.

Volgens het OM is de werkwijze van The Grass Company ontwrichtend voor de maatschappij. Via allerlei kantoren, onder meer in Panama en Luxemburg, en schimmige constructies zou jarenlang een deel van de omzet buiten de boeken zijn gehouden zodat er geen belasting over werd betaald. Deze miljoenen euro’s aan zwarte omzet werden witgewassen.

Van Laarhoven is in Thailand veroordeeld tot 75 jaar celstraf en moet zeker twintig jaar zitten. Hij probeert naar Nederland overgeplaatst te worden.

Advocaat Tim Vis, die meerdere verdachten bijstaat in deze zaak, verzet zich tegen het OM-besluit. Het zou goed zijn dat Van Laarhoven naar Nederland komt, maar de vraag is of hij de dagvaarding wel kán ontvangen en zich kan verdedigen, aldus Vis. Daarnaast wilde de advocaat eerst nog eigen, ontlastend onderzoek regelen bij de rechter-commissaris. „Dan hadden we de vervolgingsbeslissing kunnen beïnvloeden.” Hij zegt dit al een jaar te proberen. Vis gaat een bezwaarschrift tegen de dagvaarding indienen. De rechtbank moet daarover dan een besluit nemen.

Het OM stelt in een reactie dat de advocaten op de regiezitting onderzoekswensen bij de rechter naar voren kunnen brengen. „Het OM gaat als enige over een vervolgingsbeslissing”, aldus een woordvoerster.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer