Consument

Albumprintbedrijf Albelli zet zich schrap voor de zomer

Opa, oma, tante Truus en om Klaas rollen op hoge snelheid uit de printer. ”Meivakantie 2017” staat er voorop hun versgedrukte fotoboek. Albumprintbedrijf albelli zet zich schrap voor de zomervakantie. „We printen 24 meter per minuut.” Een kijkje in de keuken van de kiekjesfabriek.

3 July 2017 16:46Gewijzigd op 16 November 2020 10:57
Fotoalbums rollen van de band bij albumprintbedrijf albelli in Den Haag. beeld RD, Anton Dommerholt
Fotoalbums rollen van de band bij albumprintbedrijf albelli in Den Haag. beeld RD, Anton Dommerholt

Een langgerekte strook wit papier verdwijnt in een grote, grijze machine. De professionele HP-kleurenprinter draait op volle toeren. Cyaan, magenta, yellow, zwart. Een voor een, achter elkaar. Aan de achterkant rolt de langgerekte papierrol weer uit het apparaat. Mét plaatjes. Blanco erin, bedrukt eruit. Een fotoboek in wording.

Behendig draait een tweede machine de oneindige strook papier volautomatisch om en duwt ’m de volgende printer in voor het bedrukken van de andere zijde. „We printen 24 meter per minuut vanaf een rol van 1000 meter”, wijst plantdirector Jacco Buurman van albelli in Den Haag bij de 23 meter lange print-, snij- en stapelstraat. Links en rechts draaien nog twee productielijnen.

Geen tijd te verliezen. Een uv-apparaat legt een flinterdunne coating voor een hoogglanslaag over de pagina, waarna een snijmachine de papierstrook op de juiste maat snijdt. S, M, L of XL, staand, liggend of vierkant. Weer een andere machine legt de afgedrukte pagina’s op stapeltjes. Soort bij soort. Voorzien van streepjescode. Een speciaal stukje crêpepapier op de rug plakt de pagina’s aan elkaar.

Omslagen

Op hetzelfde moment maken albellimedewerkers iets verderop alvast omslagen. Ingenieus klusje. Een machine slikt aan de linkerkant een stuk karton in en aan de rechterkant een velletje met foto. Een apparaat lijmt de foto op het karton en de omslag glijdt –en passant nog even gelamineerd– als één geheel naar buiten. Ook met streepjescode.

In de binderij, midden op de werkvloer van de 8000 vierkante meter grote productiehal, komen de omslagen en het stapeltje fotopagina’s bij elkaar. De juiste buitenkant bij de juiste binnenkant, dankzij de streepjescodes. Een lik lijm kleeft beide vast. „We plakken ze met een druk van 4000 kilo op elkaar”, vertelt Buurman. Klaar is Kees. Opa, oma, tante Truus en oom Klaas staan stralend in hun fotoboek.

Albelli produceert, behalve gewone fotoboeken, ook speciale, boeken die opengeslagen, volledig plat gelegd kunnen worden. „We plakken daarbij de fotopagina’s op elkaar en binden deze op een iets andere manier in.” Iets duurder dan normaal, maar prachtig voor panoramafoto’s bijvoorbeeld.

Retro

Albumprintbedrijf albelli produceert fotoboeken voor zeven landen. Maar ook kalenders en kaarten. En wanddecoratie op canvas, forex, plexiglas, aluminium of hout. En natuurlijk de gewone huis-tuin-en-keukenkiekjes. Op 10x15 of 13x18. Of vergrotingen. In glans, in mat of in Polaroiduitvoering voor een retrolook.

Albelli, de nummer drie in Europa, is een grote in z’n soort. Het albumprintbedrijf verwerkt per jaar zo’n 400 tot 500 ton papier. Albelli levert een slordige 30 miljoen fotootjes en „meerdere honderdduizenden” fotoboeken per jaar af, zegt Buurman. Verder is hij voorzichtig met cijfers. De concurrentie leest immers mee.

In de productiehal, rechts om de hoek, staat een 30 meter lange AGFA-ontwikkelmachine. Een strook fotopapier van een 450 meter lange rol flitst door het apparaat. „We printen 18.000 stuks per uur.” Op elke rol passen 30.000 fotoafdrukken van 10x15.

Klanten kunnen foto’s eenvoudig via de site of een app uploaden naar albelli. „Wij doen vervolgens precies hetzelfde als vroeger met een fotorolletje van 36 opnames. Alleen nu volledig digitaal”, legt Buurman uit. De klant kan z’n foto’s binnen twee dagen in huis hebben. Ook de fotoboeken zijn –via handige sjablonen– eenvoudig naar eigen idee samen te stellen en te uploaden.

Piek en hectiek

Op piekmomenten levert het printbedrijf 60.000 pakjes per dag af, stelt Buurman niet zonder trots. Na de zomervakantie tekent er zich altijd een piek af. Het fotoprintbedrijf produceert na elke zomer pakweg 40.000 tot 45.000 producten per dag. Toch liggen de drukste werkzaamheden in de laatste maanden van het jaar. Het bijna 300 man sterke personeelsbestand, waarvan 120 in Den Haag, groeit op de productielocatie met 200 uitzendkrachten. „Spannend is het wel, hectisch niet.”

Albelli wil toonaangevend zijn. „We zijn het eerste bedrijf dat afdrukt op FSC-papier, een keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Omdat we het belangrijk vinden in over 100 jaar nog tropisch bos te hebben.” Albelli claimt verder de eerste te zijn met foto’s op de cover van fotoalbums en de eerste met fotoboeken in mat of glans.

Niet heksen

Toch gaat het soms mis. In minder dan een kwartprocent van de orders gaat het volgens Buurman mis. „Albelli belooft fotoboeken binnen vier dagen af te leveren. We kunnen echter niet heksen. Als er ineens 150 in plaats van 100 orders tegelijk binnenkomen, kan het soms iets langer duren. We communiceren altijd direct naar de klant: Sorry, we gaan het even niet redden.”

Klanten waarderen de zorg en service van het bedrijf. Albelli scoorde als beste in de test (2015) van de Consumentenbond. Het albumprintbedrijf hecht aan tevreden klanten. „Wij maken de meest intieme, emotionele momenten van klanten tastbaar. Geboorte, huwelijk, jubileum, overlijden.”

Vijf tips voor vakantiefotoboek

  1. Maak een verhaal. De vakantie begint als de wekker gaat. Of als je moeder spullen in de auto propt. Leg deze momenten vooral ook vast. Vertel een verhaal met je foto’s. Je kunt het chronologisch, maar ook thematisch aanpakken. Fotografeer bijvoorbeeld alle ijsjes in de vakantie. Of alle kerkdeuren. Aardig om je boek op te leuken.

  2. Kies een kleur. Leg alle gele objecten die je ziet tijdens de vakantie vast. Een taxi, banaan, parasol of paardebloem. Maak daar een mooie collage van en gebruik deze ter afwisseling in je fotoboek. Ook leuk als wedstrijd voor de kinderen. Zóék geel! Of rood natuurlijk. Daarmee leren kinderen ook de omgeving te observeren.

  3. Doe een experiment. Vergezichten of landschappen zijn erg geschikt om over twee pagina’s te plaatsen. Een gespreid beeld geeft een mooi ritme aan je fotoboek. Maar experimenteer ook eens met een close-up van horizontale voorwerpen. Stokbroden, treinen, opgerolde parasols. Of neem een druk verkeersplein. Hectisch.

  4. Plak een achtergrond. Stoeptegels, muren, houten vlonders, blauwe lucht. Maak foto’s uit de omgeving en gebruik deze als achtergrond in je fotoboek. Ook leuk is een landkaart of een plattegrond als achtergrond. Neem een speciale foto voor de voorkant. Schrijf bijvoorbeeld de bestemming in het zand of fotografeer een plaatsnaambord.

  5. Bewaar de tickets. Verzamel tickets, entreebewijzen, rekeningen. Maak er thuis een foto van of scan ze in. Plaats ze als foto in het vakantieboek of gebruik ze als achtergrond op de pagina’s. Leuke, artistieke aanvulling op de ‘gewone’ foto’s. Vergeet ook de parkeerboete niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer