Buitenland

Helmut Kohl wilde geen staatsbegrafenis

De voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl voelde helemaal niets voor een Duitse staatsbegrafenis. Tot het einde van zijn leven vervulde de gedachte dat ‘hoofdverraadster’ Angela Merkel zijn grafrede zou uitspreken hem met afschuw. Zaterdag krijgt Kohl als eerste een Europese staatsbegrafenis. Met een toespraak van Merkel.

ANP
30 June 2017 10:35Gewijzigd op 16 November 2020 10:56

De plechtigheden nemen zaterdag tien uur in beslag en vinden plaats in zowel Straatsburg als de Duitse domstad Speyer. ’s Ochtends houdt het Europese parlement de speciale herdenkingsplechtigheid. Daar spreken behalve Merkel onder anderen ook de Europese president Donald Tusk en Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie. Ook de Franse president Emmanuel Macron, de Russische premier Dmitri Medvedev en de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton krijgen het woord. Clinton was een goede vriend van Kohl. Namens Nederland is premier Mark Rutte aanwezig. Kohl zal zijn opgebaard in een kist, die wordt bedekt met de Europese vlag.

Kohl leidde de Bondsrepubliek van 1982 tot 1998. Tijdens zijn regering kwam de hereniging van West- en Oost-Duitsland tot stand en viel het IJzeren Gordijn. Kohl is voor zijn verdiensten voor de Europese Unie onder meer geëerd met de titel Ereburger van Europa.

Na de Europese staatsbegrafenis wordt het lichaam van de CDU-voorman per helikopter naar zijn woonplaats Ludwigshafen gevlogen, om daarna via de Rijn naar Speyer te varen. Kohl voelde zich zo nauw verbonden met de stad en diens middeleeuwse kathedraal, waar hij geregeld in gebed ging, dat hij liever daar dan naast zijn eerste vrouw Hannelore wilde worden bijgezet.

’s Avonds vindt in de Dom voor genodigden een mis plaats, die voor het grote publiek buiten op beeldschermen is te volgen. Daarna wordt Kohl onder militaire begeleiding naar zijn laatste rustplaats gebracht. De begrafenis zelf vindt in familiekring plaats. Daarbij is een van zijn zoons niet aanwezig. Kohl leefde in onmin met Walter Kohl, die het bovendien niet kon verkroppen dat zijn vader niet naast zijn moeder komt te liggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer