Aanhoudingsbevel Kaplan ingetrokken
De Duitse autoriteiten hebben donderdag een aanhoudingsbevel voor de moslimextremist Metin Kaplan onverwacht ingetrokken.
Het bevel was woensdag uitgevaardigd nadat een rechtbank had beslist dat Kaplan mocht worden uitgeleverd aan Turkije, waar hij terecht moet staan wegens hoogverraad. Het bevel werd net zo snel weer ingetrokken toen een rechtbank donderdag besliste dat hij twee maanden de tijd heeft om tegen die uitspraak in beroep te gaan.
Waar Kaplan zich op dit moment bevindt is onduidelijk. De politie in tal van Europese landen was een dag naar hem op zoek, maar hij bleef spoorloos. Zijn advocate Ingeborg Naumann zei deze week dat Kaplan prostaatkanker heeft en niet in staat is om te reizen. Zij was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.
In Duitsland gaat het gerucht dat Kaplan naar Nederland is gereisd, waar zijn beweging Kalifaatstaat niet verboden is. Volgens het jaarverslag 2003 van de AIVD heeft Kaplan in Nederland enkele honderden aanhangers en worden steeds meer activiteiten van Duitsland naar Nederland verplaatst.
Een rechtbank in Münster had woensdag bepaald dat de ondergedoken Kaplan (51), bijgenaamd de Kalief van Keulen, mag worden uitgeleverd aan Turkije, waar hij terecht moet staan wegens hoogverraad. De rechtbank verwierp een eerdere uitspraak die Kaplans uitlevering verbood omdat hij in Turkije geen eerlijk proces zou krijgen en gemarteld dreigde te worden. Volgens de rechtbank is foltering gezien Kaplans status onwaarschijnlijk.
De politiechef van Keulen, Klaus Steffenhagen, onthulde donderdag dat de politie Kaplans huis al sinds woensdagochtend in de gaten hield. Mogelijk was de vogel toen al gevlogen, maar het kan ook zijn dat hij via de parkeergarage onder het pand in de kofferruimte van een auto het huis uit heeft weten te komen. Kaplan moest zich eens per week melden bij de politie, maar mocht verder doen wat hij wilde.
Kaplans verdwijning is uitermate gênant voor de Duitse overheid. „Is er eindelijk een goed vonnis, is de man verdwenen”, zei parlementslid Dieter Wiefelspütz van de SPD. Minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily had de uitspraak van de rechtbank in Münster toegejuicht als een bewijs dat Duitsland vastberaden is om op te treden tegen extremisten.
Kaplans beweging Kalifaatstaat, die strijdt voor omverwerping van de seculiere regering in Turkije, is in Duitsland verboden sinds de aanslagen in de Verenigde Staten van 11 september 2001. De Turkse autoriteiten verdenken Kaplan ervan in 1998 met een vliegtuig gevuld met explosieven een aanslag te hebben willen plegen op het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van het seculiere Turkije.
Kaplan zat vier jaar in de gevangenis in Duitsland nadat hij was veroordeeld voor het aanzetten tot de moord op een rivaliserende geestelijke in 1997. Hij kwam in mei vorig jaar vrij.