Europese beurzen sluiten in de min
De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, in verband met zorgen dat de Europese Centrale Bank (ECB) weleens zou kunnen gaan beginnen met het afbouwen van zijn stimuleringsmaatregelen voor de economie. Technologiebedrijf Philips, dat een grote overname aankondigde in de Verenigde Staten, was in Amsterdam ook niet erg in trek.
De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent in de min op 516,39 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 802,53 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen raakten tot 0,6 procent kwijt. Die koersverliezen hangen samen met de recente opmars van de euro. Bij het beursslot werd die voor 1,1359 dollar verhandeld, tegen 1,1295 dollar een dag eerder.
De waarde van de Europese eenheidsmunt zit stevig in de lift vanwege het gespeculeer over het ECB-beleid. Alleen toen er in de loop van de middag mediaberichten waren dat de markt een speech van centralebankpresident Mario Draghi mogelijk verkeerd zou hebben begrepen, was sprake van een kleine dip.
Philips verloor 1,7 procent aan beurswaarde. De producent van gezondheidstechnologie betaalt 1,9 miljard euro voor het Amerikaanse Spectranetics, een specialist op het gebied van apparatuur voor vaatchirurgie. Ook gaat Philips eigen aandelen inkopen.
ABN AMRO eindigde verder 1,3 procent lager. De Nederlandse staat heeft 65 miljoen aandelen van de bank verkocht, goed voor een belang van zo’n 7 procent. De verkoop levert de schatkist een kleine 1,5 miljard euro op.
Grootste verliezer in de hoofdindex aan het Damrak was evenwel Wolters Kluwer. De informatieleverancier speelde 2,4 procent kwijt. Koploper in de AEX was staalconcern ArcelorMittal dat 1,6 procent won.
Buiten Nederland was er onder meer aandacht voor Nestlé, die ruim 1 procent won in Zürich. De Zwitserse voedingsmiddelengigant gaat voor 18,4 miljard euro eigen aandelen inkopen. De aandeleninkoop kwam daags nadat activistisch hedgefonds Third Point van de Amerikaan Daniel Loeb zijn pijlen had gericht op het concern.
De olieprijzen lieten verder een kleine stijging zien, na het verschijnen van nieuwe cijfers over de Amerikaanse olievoorraden. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 44,50 dollar. Brentolie won 0,8 procent in prijs tot 47,01 dollar per vat.