Economie

Burger snapt sociale voorzieningen niet meer

Burgers vinden het stelsel van sociale voorzieningen te ingewikkeld. Door het oerwoud aan regelingen weten mensen niet goed op welke uitkeringen en subsidies zij recht hebben. De overheid moet hen daarom een persoonlijk overzicht van hun rechten geven, een ’burgerpolis’. Dat heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) donderdag laten weten.

ANP
27 May 2004 17:00Gewijzigd op 14 November 2020 01:16

Volgens de SVB, dat onder andere de AOW en de kinderbijslag uitkeert, denkt slechts 14 procent van de burgers goed op de hoogte te zijn van het sociale zekerheidsstelsel.

De instantie vindt het essentieel dat burgers meer inzicht krijgen omdat zij steeds vaker zelf moeten kiezen van welk recht zij gebruik willen maken. Een voorbeeld hiervan is de levensloopregeling, waarmee werknemers kunnen kiezen om belastingvrij te sparen voor extra betaald verlof.

De SVB ziet de burgerpolis niet alleen als een manier om informatie te geven over bijvoorbeeld de AOW, huursubsidie en de bijstand, maar ook als „een juridisch bindend contract" waarin de rechten en de plichten per individuele burger staan. „Verandert er iets in de te verwachten prestaties van de overheid, dan verplicht zij zich de consequenties ervan op individueel niveau inzichtelijk te maken," aldus de SVB. „Door dit modern sociaal contract schept de overheid vertrouwen," zegt voorzitter E. Stoové van de SVB.

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken staat positief tegenover het voorstel van een burgerpolis. Wel vindt hij dat dit contract altijd voorwaardelijk moet zijn. De regering moet namelijk de mogelijkheid behouden om de sociale zekerheid aan te passen aan de eisen van de tijd. Door de ingrijpende veranderingen in het stelsel waaraan het kabinet op dit moment werkt, moet de burgerpolis „pas worden ingevoerd als dit kabinet helemaal klaar is", aldus Rutte.

Naast het begrip van burgers van de sociale zekerheid heeft de SVB ook onderzoek gedaan naar het verlofsparen. Deze enquete bevestigt eerder onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat werknemers matig warm lijken te lopen voor het sparen van extra verlof.

Uit het onderzoek van de SVB blijkt dat iets meer dan de helft van alle mensen, ongeveer 54 procent, graag de mogelijkheid heeft om belastingvrij te kunnen sparen voor extra verlof. De interesse voor zo’n faciliteit is bij jongeren groter dan bij ouderen. Van de mensen tot 30 jaar wil 61 procent dat de levensloopregeling er komt, bij mensen ouder dan 65 jaar is dit 46 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer