Economie

Wellink waarschuwt bonden over looneisen

President N. Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft donderdag de vakbonden gewaarschuwd om na het mislukte voorjaarsoverleg geen hoge looneisen te gaan stellen. „We zitten niet in een klimaat dat als je je gelijk niet krijgt je jezelf in de voet kunt gaan schieten", stelde de bankpresident bij de presentatie van het jaarverslag van DNB.

ANP
27 May 2004 14:30Gewijzigd op 14 November 2020 01:16

Het kabinet, de werkgevers en de werknemers konden het eerder deze maand niet eens worden over nieuwe afspraken over prepensioen en het sparen van verlof. Vooral de vakcentrale FNV keerde zich tegen het voorstel waarbij werknemers in doorsnee vanaf de leeftijd van 62,5 jaar kunnen stoppen met werken. Dat mislukte overleg is voor de FNV aanleiding om hogere looneisen te gaan stellen bij CAO–onderhandelingen, tegen eerdere afspraken over loonmatiging in.

„Ik betreur het ten zeerste dat het overleg is mislukt", aldus een bezorgde Wellink. De snelle vergrijzing in Nederland dwingt werknemers volgens hem veel langer door te werken. „Het kabinet was al heel ver gegaan met zijn plannen, met deze voorstellen konden werknemers inclusief opgespaard verlof iets na hun zestigste gunstig stoppen met werken."

Wellink liet doorschemeren dat op termijn de wettelijke pensioenleeftijd van 65 wat hem betreft op de helling moet. „Dat geeft meer ruimte om de feitelijke leeftijd waarbij mensen stoppen op te trekken." Wellink benadrukte dat een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd „op een rustige manier" moet gebeuren. Hij verwees onder meer naar Duitsland en Italië waar pogingen om dit te doen op hevig verzet stuitten.

Dat vakbonden nu tegen de afspraak in hogere lonen vragen bij CAO–onderhandelingen, is volgens Wellink een bedreiging voor verscheidene sectoren in Nederland. „De papier– en textielindustrie en de chemie bijvoorbeeld krimpen al door de verslechterde concurrentiepositie van Nederland ten opzichte van goedkope landen in Azië. Een matige loonontwikkeling is daarom zeer noodzakelijk."

De bankpresident wees ook op de snel oplopende werkloosheid in Nederland. „De laatste maanden zijn er 54.000 werklozen bijgekomen, dat is de grootste toename sinds begin jaren tachtig. Ik doe daarom een klemmend beroep op de vakbond om zich te houden aan de nullijn."

„Je schiet niet alleen jezelf in de voet als je meer loon eist, ook je achterban is er niet bij gediend", voegde Wellink de bonden toe.

Een pluspunt in vergelijking met ruim twintig jaar geleden is volgens Wellink de toegenomen flexibiliteit van de arbeidsmarkt. „Bij het huidige niveau van werkloosheid waren voorheen veel meer vacatures. Dat wijst erop dat banen sneller worden opgevuld."

De bank kondigde donderdag verder aan de komende 5 jaar nog eens 100 ton goud te verkopen. Het totale verkoopprogramma komt daarmee uit op 165 ton. Na afronding heeft de centrale bank nog maar 612 ton over, 1100 ton minder dan in 1992. Met het ministerie van Financiën is afgesproken dat de opbrengst binnen de bank blijft.

Voor het eerst in jaren draaide DNB exclusief de opbrengsten uit goud een verlies. Het bedroeg 340 miljoen euro en werd voornamelijk veroorzaakt door de daling van de dollar ten opzichte van de euro. De voorraad dollars aan het Frederiksplein moest door nieuwe boekhoudregels worden afgewaardeerd en dat kwam ten laste van de winst.

Wellink greep de bijeenkomst donderdag aan om nogmaals de afschaffing van de eurocenten te bepleiten. Hij zei te hopen dat de lopende proef in Woerden tot het gewenste resultaat leidt. „Het is een stuk efficiënter om af te ronden op 5 cent", stelde de bankpresident.

Uit een opiniepeiling moet blijken of het aantal tegenstanders van de afschaffing klein genoeg is. „We hebben al indicaties dat we in de buurt komen", aldus Wellink. Bij minder dan 20 procent tegenstanders gaan alle winkels in Nederland afronden.

Over de miljoenenboete voor de Nederlandse banken in verband met het monopolie op het betalingsverkeer, wilde Wellink weinig zeggen. „Het is onze zaak niet, maar door de samenwerking tussen de Nederlandse banken bij de aanleg van de infrastructuur voor elektronisch betalen is Nederland op dat gebied een van de meest efficiënte landen ter wereld."

Het is volgens de bankpresident aan de NMa om vast te stellen of er sprake is geweest van misbruik. De kartelwaakhond stelde eerder deze maand vast dat winkeliers en daarmee ook het winkelpubliek te veel betaalt voor de afhandeling van een pintransactie. De banken zijn in beroep gegaan tegen die uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer