Telfort wil van UMTS af
Telecombedrijf Telfort wil van zijn UMTS–licentie af. „Als een bedrijf 200 miljoen euro biedt, dan hebben we een prettig gesprek", zei directeur Ton aan de Stegge donderdag. Volgens de directeur is het leveren van UMTS–diensten op geen enkele manier rendabel te maken.
De licentie voor de derde generatie mobiele telefonie maakt onder meer snel internet mogelijk. Alle Nederlandse leveranciers van mobiele telefonie hebben in 2000 een vergunning verworven om UMTS te leveren.
Aan de Stegge hoopt zijn licentie te kunnen verkopen. „Als dat niet lukt, gaan we met onze partners rond te tafel zitten en kijken of we iets samen kunnen doen." Telfort werkt samen met onder meer kabelbedrijf Versatel en supermarktconcern Albert Heijn. Deze bedrijven leveren eigen mobiele diensten over het netwerk van Telfort.
Mocht dat allemaal niet werken, dan hoopt Aan de Stegge onder de licentieverplichting uit te komen. Een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken drukt die hoop gelijk de grond in. „Er wordt vastgehouden aan de uitrolverplichting."
Telecombedrijf KPN wil vanaf deze zomer UMTS–diensten leveren voor de zakelijke klanten. Vodafone biedt sinds kort UMTS aan via een kaartje in de laptop. De mobiele telefoons die de dienst ondersteunen, komen later dit jaar. Hetzelfde geldt voor T–Mobile. Deze aanbieder liet al eerder weten UMTS te willen combineren met draadloos internet via WiFi. Orange heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de derde generatie mobiele telefonie in Nederland wordt geleverd. Het bedrijf is momenteel wel al bezig met testen.
De levering van toestellen die de nieuwe dienst ondersteunen, was een tijd een probleem. De batterijen gingen snel leeg en het toestel werd warm. Vodafone directeur Arun Sarin klaagde begin dit jaar ook over het uiterlijk van de toestellen. Hij noemde ze „lomp".
Telfort kocht de licentie tijdens de veiling in 2000 voor 430 miljoen euro (947 miljoen gulden). Rondom deze veiling was een enorme hype ontstaan. Telecombedrijf KPN raakte onder meer daardoor aan de rand van de afgrond. De veiling van alle vergunningen leverde de Nederlandse staat in totaal 2,7 miljard euro op.