Dreigingsbeeld NCTV: toon jihadisten verhardt
De toon onder aanhangers van de Nederlandse jihadistische beweging, bestaande uit „tenminste enkele honderden mensen”, verhardt zich. Dat leidt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) af op basis van het volgen van afgesloten internetfora, „waar de toon een stuk harder is”. De laatste maanden ziet de NCTV tevens dat „zij zich opener manifesteren op sociale mediaplatformen”.
Dat zegt de NCTV in het vrijdag verschenen 45e rapport over het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN), dat vanwege recente aanslagen vervroegd is verschenen. Daarin wordt ook gewezen op de toenemende spanningen in de samenleving, onder meer na de rellen rond het Turks grondwetreferendum en onrust binnen de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. „De aanslag bij een moskee in Londen bevestigt dat de aanhoudende polarisatie rondom de islam niet zonder gevolgen blijft”, aldus het dreigingsrapport.
Arrestaties en onderzoeken tonen aan „dat er jihadisten in Nederland zijn die bereid zijn om geweld te gebruiken”. Aan de andere kant noemt de instantie het opvallend „dat zij tot nu toe nauwelijks stappen ondernemen om tot geweld over te gaan”. Wel bestaat de vrees dat dit niet zo zal blijven. „De terugkeer uit Syrië van ervaren, geharde jihadisten kan deze dynamiek veranderen”, aldus de NCTV.
Nederland is volgens het DTN door deelname aan de anti-IS-coalitie een legitiem doelwit voor jihadisten. Nederland was recent in beeld bij twee jihadistische groepen in Afrika, waarbij Nederlandse militairen „impliciet tot doelwit” werd benoemd. Een andere groep bestempelde Nederland „als een van de vijanden van moslims”.
In het rapport wordt gewezen op het aanhoudende jihadistisch terrorisme in het westen van Europa, die sinds begin dit jaar tientallen mensen het leven heeft gekost.
Daarnaast wordt de dreiging aangestipt van gecoördineerde aanslagen door IS of Al Qai’da. Zo heeft IS volgens de coördinator „mogelijk nog steeds enkele tientallen operatives (agenten, red.) tot zijn beschikking in Europa”. Dat betekent dat de dreiging in Nederland groot blijft en de kans op een aanslag „reëel”. De NCTV handhaaft het dreigingsniveau op niveau vier van een schaal van vijf.