Kerk & religie

Inscriptie op plaats graf Alexander Comrie in Sint Jan Gouda

Een inscriptie op een steen moet in de Sint Janskerk van Gouda de plaats gaan aangeven waar de theoloog dr. Alexander Comrie (1706-1774) is begraven. De stichting Machpela heeft daar toestemming voor gekregen.

Redactie kerk
22 June 2017 14:14Gewijzigd op 16 November 2020 10:51
Janskerk te Gouda.  beeld RD
Janskerk te Gouda. beeld RD

De stichting die graven van bekende theologen en predikanten in stand probeert te houden, is al tien jaar bezig met het project, zo meldt voorzitter-secretaris J. Mastenbroek. „Vanwege de grote bekendheid van Comrie is het de wens om de plaats waar het graf zich bevond, te markeren”, meldt de kerkhistoricus in juninummer van het kerkhistorische blad Oude Paden. Het graf van Comrie is overigens geruimd.

Na diverse besprekingen heeft de stichting toestemming gekregen om de inscriptie aan te brengen in het Rijksmonument. „Dit ook vanwege de regelmatig terugkerende vraag van de vele bezoekers van deze monumentale kerk naar het graf van Comrie.”

Henny van Dolder-de Wit, kenner van het archief van de Sint Jan, wist te achterhalen waar het graf van Comrie exact heeft gelegen.

De stichting heeft een paar steenhouwers inmiddels om offertes gevraagd.

Comrie was een Nederlandse predikant van Schotse komaf. Hij stond in Woubrugge. Hij wordt gezien als een van de laatste vertegenwoordigers van de Nadere Reformatie. Bekende werken van hem zijn ”Het Abc des geloofs” en ”Eigenschappen”. Het gedachtegoed van Comrie neemt nog altijd een grote plaats in in de Gereformeerde Gemeenten (in Nederland).

Machpela krijgt veel verzoeken om graven te onderhouden, maar kan daar door het beperkte stichtingsbudget niet aan beginnen, zo meldt Mastenbroek. Zo kwamen er recent verzoeken binnen met betrekking tot de graven van ds. H. Ligtenberg (Rotterdam-Crooswijk), ds. J. H. Koster (Montfoort) en ds. G. J. Wolbers (Enkhuizen). Mastenbroek roept geïnteresseerden in de kerkgeschiedenis op het werk van de stichting financieel te steunen.


Lees ook in Digibron:

Op zijn post in een veranderende tijd : Geschriften van Alexander Comrie zijn nog altijd actueel (Daniël, 13-12-2006)

Alexander Comrie : Schotse theoloog op Nederlandse bodem (Terdege, 25-08-2004)

Aan het graf van Alexander Comrie (Oude Paden, 01-03-2002)

Comrie, eens ingezetene van Gouda : Een woning aan de Westhaven en een graf in de vloer van de St.-Jan (Reformatorisch Dagblad, 13-06-1997)

Levensgeschiedenis van Alexander Comrie, in leven dienaar des Woords bij de Gereformeerde Kerk te Woubrugge 1736 (Brochure TUA, 1923)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer