Gevaar niet nieuw voor „Mister Spoorloos”
Spoorloos-verslaggever Derk Bolt belandt tijdens zijn vele reizen vaker in gevaarlijke situaties. Zo werd hij meerdere keren beroofd en stond hij doodsangsten uit tijdens bijvoorbeeld een reis door Bangladesh, waarbij de chauffeur veel te hard reed over hele smalle dijkjes. Het is ook niet de eerste keer dat hij in Colombia is, waar hij volgens de autoriteiten daar afgelopen weekend met zijn cameraman is ontvoerd.
Hij noemde het eerder een „prachtig land”, waar volgens hem „de aardigste mensen ter wereld wonen”, zo zei hij vorig jaar tegen Metro. En over de reis door Bangladesh vertelde hij in hetzelfde interview: „Die dodenrit werd trouwens onderbroken voor een tocht met een veerboot over de Ganges. Met angst en beven zie je hoe vol zo’n boot wordt geladen en in gedachten hoor je al die ANP-stem: ‘Bij een ongeluk met een veerboot op de Ganges… en aan boord was ook een cameraploeg uit Nederland’.”
Onvermoeibaar speurt Bolt al meer dan 25 jaar naar uit het oog verloren familieleden. Zijn talloze avonturen voor Spoorloos vatte hij samen in columns en boeken als Altijd ergens anders en Groeten uit Verweggistan. Hierin beschrijft de 62-jarige tv-maker zijn ervaringen met slechte hotels, bedenkelijk eten, gammele auto’s en vliegtuigen, natuurrampen, sadistische douaniers, corrupte politieagenten en ongedierte.
Naast Spoorloos heeft Bolt, vader van twee kinderen, veel andere radio- en tv-programma’s op zijn naam staan. Als zelfstandig producent maakte hij programma’s als Ooggetuige (RTL4), Wereldwensen (NCRV) en Lieve Martine (KRO). In 2007 reisde hij in een camper met een groep vakantiegangers door Oost-Europa in Gezellig naar de Krim, waarop een jaar later Gezellig naar Marokko volgde. Ook was hij het gezicht van de programmareeks Brieven Boven Water, waarvoor hij ook de wereld over ging.
Eugenio Follender, de cameraman die met Bolt in het Zuid-Amerikaanse land is, werkt ook als fotograaf en regisseur. Hij heeft eveneens jarenlange reiservaring, „met veel kennis van en contact met lokale culturen”, staat te lezen in zijn Linkedin-profiel. „Altijd op zoek naar het unieke alleszeggende beeld.”