De Geus: Veel animo voor vrijwillig prepensioen
Minister De Geus van Sociale Zaken houdt er rekening mee dat acht op de tien mensen vrijwillig zullen meedoen aan een vrijwillig stelsel voor prepensioen. Dat zei hij woensdag in het Tweede–Kamerdebat over het mislukte overleg over verlofsparen en prepensioen. „Dan kan je het heel goed in stand houden", verdedigde de minister.
Het kabinet en werkgevers hadden vorige week op hoofdlijnen een akkoord dat werknemers met 62,5 jaar konden stoppen met werken. Voor de vakbonden was het niet acceptabel, onder meer omdat het systeem op basis van vrijwilligheid was. Ook oppositiepartijen denken dat veel werknemers eruit zullen stappen en dat de premies voor de mensen die wel meedoen, stijgen. Het kabinet viel na het mislukken van het voorjaarsoverleg terug op de oude plannen, waardoor vrijwel alle mensen moeten doorwerken tot hun 65e jaar.
Volgens De Geus kunnen vooral mensen met een laag inkomen niet verplicht worden om mee te sparen. „Dat is een vorm van solidariteit die het kabinet niet wil."
De minister uitte verder opnieuw zijn zorg over dreigende loonstijgingen nu het najaarsakkoord op losse schroeven staat. „(FNV–leider) De Waal zegt dan wel dat hij geen hoge looneisen stelt, maar hij sluit geen CAO’s af." Dat doen de aangesloten bonden van de vakcentrale. Dit jaar zijn al in diverse CAO’s loonstijgingen afgesproken die in strijd zijn met het najaarsakkoord. FNV Bondgenoten heeft na het mislukken van het voorjaarsoverleg bij chemieconcern Akzo Nobel een looneis voor 2005 gesteld.
Als vakbonden en werkgevers afspraken maken die in strijd zijn met wat het kabinet wil, dan kan de minister de CAO niet verbindend verklaren voor de niet–aangesloten bedrijven in de branche. De Geus zei dat de discussie over het verbindend verklaren van CAO’s binnenkort in het kabinet aan de orde komt. „Pure chantage", zei De Waal na afloop van het Kamerdebat, waar hij samen met collega’s van vakcentrales CNV en MHP bij aanwezig was.