Dijsselbloem negeert wens rond eenverdiener
Het demissionaire kabinet legt definitief de wens van de Senaat naast zich neer om de onevenredige belastingdruk van eenverdieners te verlichten.
In een brief die de senatoren onlangs naar minister Dijsselbloem (Financiën) stuurden, vroegen ze de bewindsman nog voor de zomer te laten weten hoe hij de onevenredige last van met name eenverdieners wilde verlagen.
De senatoren brachten Dijsselbloem daarbij „in herinnering” dat er in de Eerste Kamer twee moties zijn aangenomen –van SGP-senator Schalk– die het kabinet oproepen „met voorstellen te komen om de substantiële belastingverschillen” tussen met name eenverdieners en tweeverdieners „te verkleinen.”
In zijn antwoord schrijft Dijsselbloem woensdag dat het kabinet al eerder heeft aangegeven dat het eenverdienerhuishoudens niet tegemoet wenst te komen. Hij noemt het verschil in belastingdruk „het gevolg van staand beleid” met als doel „de emancipatie, de economische onafhankelijkheid en de arbeidsparticipatie te stimuleren.”
Hoewel Schalk het „winst” noemt dat de feiten niet langer worden ontkend, betreurt hij de „onwilligheid” van het kabinet. „Ik voel een gebrek aan empathisch vermogen als het kabinet schrijft dat het gaat om 370.000 huishoudens. Dat zijn wel 740.000 volwassenen en met kinderen erbij kun je stellen dat het gaat om zeker 1 tot 2 miljoen Nederlanders die hierbij betrokken zijn. De minister wijst erop dat hij voor een deel van de groep iets heeft gedaan. Maar dan gaat het om maximaal 10.000 van die 370.000 huishoudens. Als je dan stelt dat daarmee de motie Schalk is uitgevoerd, ontbreekt het je aan zicht op wat de leden van de Eerste Kamer met hun motie hebben bedoeld.”
Schalk gaat het antwoord van Dijsselbloem met de senatoren bespreken. „De conclusie kan zijn dat we met dit kabinet geen steek verder komen. Dat is ook mijn gevoel: dit kabinet blijft hangen in zijn eigen gelijk. Ik zie uit naar een kabinet dat wél oog heeft voor deze onrechtmatigheid.”