Bijna 120 bezwaren tegen doortrekken A15
Tegen het aansluiten van de snelweg A15 (Rotterdam - Bemmel) op de Duitse grens zijn bijna 120 bezwaren ingediend bij de Raad van State. Veel bezwaren gaan over nut en noodzaak van het snelwegdeel in Gelderland en over de vraag of er een brug of een tunnel moet komen om het Pannerdensch Kanaal te passeren. De bezwaren komen van particulieren en van natuur- en milieuorganisaties, schrijft het Gelders provinciebestuur woensdag in een brief aan Provinciale Staten.
De Raad van State heeft over een deel van de bezwaren advies gevraagd aan het Hof van Justitie in Luxemburg. Dat heeft tot juli 2018 de tijd om te antwoorden. De provincie rekent erop dat een onherroepelijk besluit dus nog wel even kan duren.
In de tussentijd wordt de bodem van het gebied vast onderzocht op archeologische resten en explosieven. Volgens de provincie is het bodemonderzoek het omvangrijkste dat ooit in Nederland is gedaan. Het betreft een groot gebied tussen de Rijn en de Waal. In de Tweede Wereldoorlog is daar veel gevochten en verwacht wordt dat veel niet-ontploft oorlogstuig wordt gevonden. Archeologisch is het interessant omdat in die contreien ooit de Romeinen en Bataven woonden.
In maart werd na tientallen jaren onderhandelen een tracébesluit vastgesteld voor het doortrekken van de A15. Het ontbrekende snelwegdeel zorgt voor een rechtstreekse verbinding van de Rotterdamse haven naar het Duitse achterland. Dat die verbinding er nu niet is, zorgt voor lange files en veel ergernis bij het internationale vrachtvervoer.
Het stuk snelweg zou tussen 2021 en 2023 klaar moeten zijn en gaat 840 miljoen euro kosten.