Binnenland

’Verkoop ‘bijthond’ niet door als drugshond’

Honden die in beslag zijn genomen na een bijtincident, moeten niet meer worden doorverkocht en worden ingezet als bijvoorbeeld drugshonden. Dat schrijven zes dierenwelzijnsorganisaties, waaronder Stichting Dierennood en Comité Dierennoodhulp, in een brandbrief aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

ANP
6 June 2017 18:20Gewijzigd op 16 November 2020 10:43

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is volgens de zes organisaties betrokken bij de verkoop van honden. Een woordvoerder van Van Dam bevestigde dinsdag dat honden in enkele gevallen worden doorverkocht, waarna ze als beveiligings- of drugshond in het buitenland worden ingezet. De RVO is het onderdeel van Economische Zaken dat zich bezighoudt met in beslag genomen honden.

Het Openbaar Ministerie bepaalt met dierendeskundigen wat er met ‘bijthonden’ moet gebeuren. Als de dieren een gevaar vormen, worden ze afgemaakt, sommige honden kunnen echter na gerichte training worden ingezet als drugshond of bewakingshond. Het dier wordt dan verkocht aan een Nederlandse trainer, die de hond uiteindelijk weer doorverkoopt aan bijvoorbeeld de Amerikaanse douane of gevangenissen. Vooral Nederlandse herdershonden zijn volgens hondentrainers en dierenbeschermers gewild in de de VS.

Volgens de zes organisaties is „het voor huishonden verschrikkelijk als beveiligingshond te werken”. Zij vinden dat de RVO „geen integer beleid voert en de dieren voor veel geld aan landen als Amerika verkoopt”.

Ze luiden de noodklok naar aanleiding van de verdwijning van herdershond Rex. Die werd na een bijtincident in beslag genomen. Toen de eigenaar met succes in beroep ging tegen de opsluiting, bleek het dier al te zijn verkocht. Het OM wil niet zeggen waar de hond nu is. De dierenbeschermers vermoeden dat het dier nu getraind wordt om uiteindelijk aan Amerikaanse overheidsdiensten te worden verkocht.

Het ministerie van Economische Zaken sluit dit niet uit, maar wijst erop dat het lot van van ‘bijthonden’ als Rex nooit bekend wordt gemaakt om te voorkomen dat de voormalige eigenaren hun dier gaan opeisen. EZ ontkent met klem dat de RVO geld aan de honden verdient. „Het asiel waar de in beslag genomen hond heeft gezeten, berekent alleen een passende plaatsingsvergoeding aan trainers die de honden overnemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer