„Bergrede is inburgeringscursus van Gods Koninkrijk”
In de Bergrede geeft Jezus onderwijs en predikt Hij het Evangelie van het Koninkrijk, aldus Bert van Maaswaal. „Is de Bergrede goed nieuws of een onhaalbaar ideaal?”
Van Maaswaal, gemeentestichter in Breda, sprak zaterdag in Langbroek op de tweede landelijke dag van het Veritas College Nederland. Deze organisatie, die 25 jaar bestaat, richt zich in 41 verschillende landen op Bijbelonderwijs en de praktische toepassing daarvan. De Nederlandse tak kwam in 2008 voort uit het werk van het Internationaal Kinderevangelisatie Genootschap (IKEG).
Meetlat
„Voor velen is de Bergrede een bekende geschiedenis, die echter moeilijk te verteren is”, zei Van Maaswaal. „Sommigen hebben ervan gemaakt dat de Bergrede geen Evangelie is, maar een wet, een grondwet voor het toekomstige Koninkrijk, en alleen bedoeld om van zonde te overtuigen.”
Het vroege christendom was een Bergredechristendom, aldus Van Maaswaal. Augustinus noemde de Bergrede de hoogste standaard voor moraliteit en de volmaakte meetlat voor het christelijk leven.
Voor Van Maaswaal is de Bergrede de inburgeringscursus van Gods Koninkrijk. De toelatingseisen voor dat burgerschap: arm zijn van geest, treuren, zachtmoedig zijn, hongeren en dorsten naar gerechtigheid.
Als kenmerken van dat burgerschap noemde Van Maaswaal: barmhartigheid (meelevendheid en bewogenheid), reinheid van hart (oprechtheid en integerheid) en vrede stichten (actief in herstel van relaties en verzoening).
„Dat alles zal vervolging opleveren”, zei Van Maaswaal.
De boodschap van de Bergrede is volgens hem dat deze tot verheerlijking is van de Vader Die in de hemel is. „Dat is goed nieuws.”
Als missie van de Bergrede noemde hij dat christenen het zout van de aarde, het licht van de wereld en een stad op een berg moeten zijn. „Alles in afhankelijkheid van onze Vader, Die in de hemelen is. Is zo het Evangelie niet veel grootser dan we dachten?”
Volgens ds. Marius Storm, voorzitter van Veritas College Nederland, raken steeds meer mensen vervreemd van Gods Woord. „We discussiëren graag met elkaar over Bijbelwoorden, maar knielen niet voor God met de vraag: wat bedoelt U met dit Woord?”
De Bijbel heeft onfeilbaar gezag en is betrouwbaar, volkomen, effectief en noodzakelijk. „Waar Gods Woord centraal staat, gaat er getuigenis van uit.”
Volmaakt
In enkele workshops werd stilgestaan bij deelthema’s van de Bergrede, zoals echtscheiding (Mattheüs 5:31 en 32), vasten (Mattheüs 6:16-18) en oordelen (Mattheüs 7:1-6).
Gerrit van Valen, secretaris van Veritas, ging in op de vraag of volmaaktheid, waartoe Jezus in Mattheüs 5:48 oproept, in dit leven te bereiken is. „Volmaakt zijn is niet zonder zonde zijn, maar volmaakt zijn in de liefde”, zei Van Valen.
Zie ook:
„Bergrede geen inburgeringscursus maar signalement van ware christen”, Reformatorisch Dagblad (13-02-2012)