China en EU hebben elkaar gevonden
De EU en China gaan hun samenwerking aanzienlijk „intensiveren”. De twee handelsmachten zetten zich „vastberaden” in om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook op politiek, economisch, technisch en wetenschappelijk gebied halen ze de banden aan.
Na de „meest veelbelovende top” in Brussel hebben de EU en China elkaar gevonden, hoewel er nog veel te bespreken valt, aldus EU-president Donald Tusk vrijdag na het overleg met de Chinese premier Li Keqiang. Volgens Li noodzaken „veranderingen en destabiliserende factoren” in de wereldorde „dat we onzekerheden tegemoet treden.”
Tusk en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker ontvingen Li en een hele reeks ministers op een al lang geplande top, die extra betekenis kreeg door het besluit, donderdag, van president Donald Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. „Dat is een grote fout”, aldus Tusk.
Op de agenda stond ook handel, het investeringsklimaat en mensenrechten. Daarover verliepen de gesprekken minder soepel. „We zijn er nog niet”, zei Juncker. De EU verwijt China buitenlandse investeringen te bemoeilijken. Ook wil Brussel dat Peking stopt met gesubsidieerd staal op de Europese markt te dumpen.
Terwijl Amnesty International buiten demonstreerde en de EU opriep „de schending van de mensenrechten, het gebrek aan persvrijheid en de doodstraf” te veroordelen, verklaarde Tusk dat daar binnenkort verder over wordt gepraat.
De persconferentie na afloop eindigde echter in vrolijke sfeer. Juncker miste de laatste vraag omdat zijn koptelefoon met de Chinese vertaling kapot was, zei hij. Li reageerde gevat: „Niet ‘Made in China’!”