Verkoelende Thaise salade met mango, komkommer en koriander
Ooit vond ik het maar uitheemse gevallen, de avocado en de mango. Twintig jaar terug kon ik ze misschien niet eens uit elkaar houden. In de supermarkt waren ze –zeker avocado’s– nauwelijks te vinden. Wat een verschil met nu: avocado’s liggen rustig met een stuk of zes tegelijk verpakt in een netje in het schap.
Niet gek, want Nederlanders eten jaarlijks 39 miljoen avocado’s, vier keer zo veel als een kleine tien jaar terug. De vrucht heeft zijn imago mee: de avocado staat symbool voor puur, gezond en bewust eten. De vrucht bevat veel onverzadigde vetten en die staan al jaren als gezond te boek.
Ook in onze keuken liggen zeer regelmatig avocado’s. Misschien wel vooral omdat ze zo bijzonder zijn. Ik bedoel: een sinaasappel lijkt met wat fantasie op een citroen en een appel heeft wel wat weg van een peer. Maar de zachte, boterachtige binnenkant van een avocado laat zich nergens mee vergelijken. Bovendien is een avocado enorm veelzijdig. Pureer ’m en je hebt al snel een smakelijke dipsaus (guacamole). Leg een plak op een belegde boterham en de lunch oogt indrukwekkend, mix hem met bijvoorbeeld cacao, honing en melk en de groene avocado verandert in een smeuïge chocolademousse.
Hoeveel kanten je met de vrucht ook op kunt, aan zo’n netje vol begin ik meestal niet. Want avocado’s kun je ook snel zat worden. Aan mij is een gevulde avocadohelft met zalm, geitenkaas of wat er ook meer aan variaties rondzweven op eetblogs en Instagram dan ook niet besteed. Het romige vruchtvlees heeft, in grote hoeveelheden, snel de neiging in een weeïge massa te veranderen. Al heeft niet iedereen daar last van. De pas geopende avocadobar The Avocado Show in Amsterdam trekt rijkendik publiek met gerechten waarbij de avocado steeds centraal staat.
Ik geef de voorkeur aan wat subtieler gebruik, zoals in een lichte salade, samen met frisse komkommer en mango. Wie wil, kan de salade uitbreiden met gehalveerde kerstomaatjes. En er bijvoorbeeld gegrilde witte vis bij serveren.
Thaise salade
Ingrediënten
l 1 mango
l 1 komkommer
l 1 avocado
l 1 sjalotje (of kleine rode ui)
l 1 rode chilipeper
l handvol verse koriander
l voor de dressing: 1 teen knoflook (geperst), 1 el olie (bv. rijst- of arachideolie, 1,5 el limoensap, 1 el gembersiroop, 1 el vissaus (evt. kan sojasaus ook)
Bereiding
Was de komkommer (de schil laat ik eraan, maar wie liever schilt, ook dat kan) en snijd deze in blokjes. Schil de mango, snijd het vruchtvlees van de pit en snijd in ongeveer even grote blokjes. Doe hetzelfde met de avocado. Haal de zaadjes uit de chilipeper en hak de rode peper heel fijn. Hak de koriander (blad en steeltjes) fijn. Schil en snipper de ui.
Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar.
Doe komkommer, mango, avocado, chilipeper, koriander en ui in een ruime kom. Giet de dressing eroverheen. Meng door elkaar en zet koud weg tot gebruik.
Tip: met een handvol gekookte noedels, wat extra dressing (of sojasaus) en eventueel gebakken kipreepjes wordt dit gerecht een maaltijdsalade. Bestrooi de vegetarische variant kort voor het serveren met cashewnoten.