„Slachtoffers Van W. bewust uitgekozen”
De slachtoffers van natuurgenezer Gerrit van W. waren alle drie in het verleden seksueel misbruikt. Dat duidt erop dat hij zijn slachtoffers weloverwogen uitkoos.
Officier van justitie mr. M. van Solingen betoogde dat maandag voor de Rotterdamse rechtbank. Ze eiste tegen de 41-jarige genezer drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan ontucht met patiënten.
Van W. liet zijn slachtoffers volgens Van Solingen vrijwel geheel ontkleed plaats nemen op de behandeltafel. Uit allerlei handelingen bleek volgens de officier dat hij kwade bedoelingen had. Ze verwees naar de aangiften van een drietal slachtoffers, onder wie een minderjarige.
Van W. -een ex-compagnon van Arie Stok- had van 1995 tot enkele jaren geleden een praktijk in Nederhemert maar hij huurde ook ruimtes in allerlei andere plaatsen, zoals Renswoude, Ridderkerk en Nieuwerkerk aan den IJssel. Dat er niet meer slachtoffers aangifte hebben gedaan, schreef de officier toe aan de schaamtecultuur binnen de groep waarin Van W. actief was. Naar eigen zeggen had Van W. veel patiënten uit de reformatorische gezindte; „een gesloten gemeenschap”, aldus mr. Van Solingen.
In de tenlastelegging had ze ook verkrachting opgenomen maar dat liet ze vallen. „Wat hij deed, was op het randje”, aldus Van Solingen. Volgens haar is er sprake van ernstige psychische schade bij de slachtoffers.
Van W., die met lang haar in de rechtszaal verscheen, ontkende alle beschuldigingen ten stelligste. De getuigenissen tegen hem zouden ontsproten zijn aan de fantasie van de betrokkenen. „Ik ben integer, mevrouw”, verzekerde hij de rechtbankpresidente.
Op zijn klacht dat therapeuten zoals hij kwetsbaar zijn, reageerde officier Van Solingen dat juist de -eerder seksueel misbruikte- slachtoffers de kwetsbaren waren. De rechtbank hield Van W. de opmerkelijke overeenkomsten in de diverse verklaringen voor. Waren die verhalen dan allemaal verzonnen? Waarom was hij steeds over zijn huwelijksproblemen begonnen? En waarom had hij een patiënte op haar borstomvang gewezen? „Om haar een dieet met minder kaas te kunnen voorschrijven”, was zijn antwoord.
Het geloof speelde volgens Van W. geen rol in deze zaak. Zo was hij nooit bij een kerk aangesloten geweest en had hij zijn kinderen nooit laten dopen. „Ik weet dat ik onschuldig ben. Ik geloof in God en daarom weet ik dat het ook zo zal uitkomen.”
De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.