AkzoNobel verliest het meest in dalende AEX
AkzoNobel was dinsdag de sterkste daler onder hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Dat heeft te maken met de overwinning die het verf- en chemieconcern een dag eerder in de rechtszaal behaalde op zijn kritische aandeelhouder Elliott Advisors. De meeste graadmeters in Europa gingen met lichte verliezen de handel uit.
De toonaangevende AEX-index sloot 0,4 procent lager op 525,71 punten. De MidKap daarentegen ging 0,2 procent omhoog naar 798,44 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen de 0,2 en 0,5 procent in.
AkzoNobel verloor 1,8 procent. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam bepaalde maandag dat het bedrijf geen buitengewone vergadering hoeft te beleggen om de aandeelhouders te laten stemmen over de positite van president-commissaris Antony Burgmans. Elliott had daar om gevraagd omdat de topman een overname door PPG Industries zou frustreren.
De Amerikaanse branchegenoot liet na de uitspraak weten zijn opties rond AkzoNobel te bekijken. Als PPG de overname wil doorzetten, moet het voor 1 juni een officieel biedingsbericht indienen. Er ligt nog een verzoek om uitstel bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.
Behalve AkzoNobel stonden financiële waarden onder druk op het Damrak. De hoofdfondsen Aegon, NN Group, ABN AMRO en ING leverden 0,8 tot 1,3 procent in. Ook elders in Europa waren financiële waarden uit de gratie. Deutsche Bank en Barclays verloren 1,8 en 1,2 procent BNP Paribas meer dan 4 procent. Sterkste stijger in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een plus van 0,5 procent.
In Londen werd luchtvaartconcern IAG 1,4 procent minder waard na de grote computerstoring die dochteronderdeel British Airways de afgelopen dagen trof. Veel vluchten vielen daardoor uit. Branchegenoot Ryanair daarentegen won 3,8 procent na positief ontvangen resultaten over het afgelopen boekjaar.
De euro was 1,1185 dollar waard, tegen 1,1179 dollar bij het Europese slot maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 49,25 dollar. Brentolie werd 1,6 procent goedkoper en bracht per vat 51,46 dollar op.