Zaak tegen Dexia weer voor de rechter
Het slepende conflict tussen tienduizenden particuliere beleggers en Dexia Bank over aandelenlease heeft dinsdag een vervolg gekregen voor de rechtbank in Amsterdam.
De stichting Leaseverlies, de Consumentenbond en de stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) van Pieter Lakeman eisen voor 90.000 beleggers een schadevergoeding.
Tienduizenden consumenten hebben eind jaren negentig geld bij Dexia geleend dat in aandelen werd gestoken. De koerswinst van die stukken moest meer dan genoeg opleveren voor aflossing en rente. Door de dalende koersen bleven veel klanten echter met een restschuld zitten.
De stichting Leaseverlies stapte in december 2002 naar de rechter, nadat maanden onderhandelen met Dexia niets had opgeleverd. De totale claim schatte de stichting toen op honderden miljoenen euro’s. Op verzoek van de rechter komen alle partijen de zaak voor de rechtbank toelichten.
Niet alleen de stichting diende een klacht in, ook particulieren zelf trokken aan de bel, zowel bij de rechter als bij het klachtenloket DSI. Dat meldde vorige week in zijn jaarverslag een explosieve stijging van het aantal klachten over beleggingen met geleend geld. Ook organiseerden boze beleggers betogingen, onder meer bij het kantoor van Dexia.
De commissie-Oosting, die op verzoek van minister Zalm van Financiën een poging doet om een oplossing te zoeken voor het conflict, werkt ondanks de rechtszaak van vandaag gewoon door. Eerder werd de rechtszaak als uiterste datum gezien, maar volgens de secretaris van de commissie blijft Oosting in gesprek met alle partijen.
De rechtbank in Amsterdam heeft vanmorgen voor de zekerheid een tweede zaal beschikbaar gesteld voor het geval de publieke tribune vol raakt. Via een groot beeldscherm kunnen nog eens 200 mensen de behandeling van de zaak volgen.